5 jan. 2012

Skor på för min del!


Det blev intressanta diskussioner på Facebook igår efter en artikel med ett par bara fötter som sprungit en halvmara på saltade vägar. Ingen vacker syn och det får knappast mig till att längta efter att springa barfota. Barfota kan jag springa på stranden men annars är det skor på för min del!

Jag är egentligen för det här med att springa "naturligt" och landa på mittfot/framfot men med skor då. Jag har själv sprungit i mina Newtons i över två år nu och jag har hållit mig i stort sett skadefri vilket jag tycker är ett bra betyg. Det kanske inte passar alla men jag tror jag hittat rätt när det gäller mig!

Det var ett tag sedan jag pratade löpteknik här och jag tänker inte bli långrandig angående detta utan hänvisar eventuella nya läsare till ett gammalt inlägg där ni kan läsa hur jag tänker när jag tänker löpsteg. Här också en film från i somras där jag ligger på ca 180 steg/min utan hälisättingar. Skorna är Newton-trainers som har en drop på 2%. Jag ser verkligen fram emot att få testa den nya Newton MV2 som har 0% drop för att jämföra!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jo, skor är bäst på hårda underlag. Det vissa barfotaentusiaster inte fattat är att man måste anpassa sig efter underlaget..är man i Afrika på mjuka stigar går det bra att springa barfota..fina sår han hade :/

Martin "Projekt Barfota" sa...

Det här är ett solklart tillfälle att använda skor - som skydd när det behövs. Ingen seriös barfotalöpare hade gett sig på att springa på vägsalt...

Tycker att det är ett dåligt argument mot barfotalöpning dock. Lite som om jag skulle visa bilder på hemska blånaglar och hävda att skor är satans påfund ;)

Västgötskan sa...

Jag är helimponerad av den löpstilen! Jag testade en gång, men kommer (trots korta ben) inte i närheten av 180 steg/minut. Jag tycker det borde vara lättare om man har korta ben. Eller?? Hi hi! :-D

Och ja, jag vet. Jag borde testa det mer än EN gång... :-)
Däremot har jag testat att springa helt barfota (dvs inte en sån där löjlig sko) på våran gräsmatta. Då blev det rätt och kändes riktigt skönt under fötterna! :-)

Daniel sa...

Magnus - Så sant! Barfota på mjuka stigar i Afrika låter skönt! :)

Martin - Dom där satans skorna som ger blånaglar är ingen höjdare ;)
Just det där är väl inget bra argument det håller jag med om men det får mig inte att längta efter att springa barfota, då är du en klart bättre inspiration ;)

Västgötskan - haha! Att det ska vara lättare med korta ben var något helt nytt för mig! :) Tänk på att trycka fram höften när du springer så du inte "sitter ner". Då brukar allt falla på plats! Barfota på gräs är skönt tills man prickar en tistel, har testat! :)

h-man sa...

Har du tips på bra "nybörjar"newtons?

Jag har aldrig använt annat än fetdämpade dojor (ca 90kg tung överpronerare så jag förstår varför säljarna rekommenderar det) men är sugen på att testa. Är trött på att det känns som om varje steg är ett motstånd

Daniel sa...

Förr hade Newton en typ av "övergångssko" med lite dämpad och förstärkt häl men den verkar ha försvunnit.
Jag hade testat trainern som jag har här på bilden och i filmen fast med pronationsstöd.
Tyvärr har inte Löplabbet den så du kan testa. Jag brukar själv ta mina från Millet i England och här är en länk till skorna.

http://www.milletsports.co.uk/running/shoes/mens/newton-motion-mens-stability-running-shoes-2010/

Springer du mycket på grus kan också trailskorna vara ett bra alternativ och deras sula är ordentligt förstärkt om du börjar sätta i hälar ;)

http://www.milletsports.co.uk/running/shoes/mens/newton-momentum-mens-guidance-trail-running-shoes-/

Det är ju en liten chansning att beställa utan att testa och Newton säger själv:
"For new customers, our shoes tend to fit smaller than many common running shoes"

Själv kör jag samma storlek som i Nike och Puma men vill du vara säker så gå upp 1/2 storlek.

Hör gärna av dig om det är något du undrar över och berätta gärna ifall du testar och hur det går.

h-man sa...

Tx! Klart sugen på att börja reformera mitt steg och där är du (också) en inspiration och förebild. Har ägnat hösten åt att komma igång efter flera års uppehåll och nu är det dags att försöka börja springa "på riktigt" innan jag fastnar i tungt-steg-med-exakt-samma-tempo-oavsett-distans-lunk som jag alltid fastnat i tidigare.

Daniel sa...

Roligt att jag kan insprera! :) Det finns helt klart mycket att vinna på att jobba med löpsteget och det blir dessutom lättare och roligare att springa när man hittar det där "goa" steget :)
Satsa mycket på löpskolning! Tror många slarvar där! Det är grymt bra för steget och man blir spänstig :) Lycka till med löpningen!