4 maj 2012

Mer funderingar

Tack för era kommentarer i förra inlägget som fick mig att fundera! Jag är rädd för att det är min sjukdom som kan spöka när det inte funkar men då borde jag samtidigt ha mer problem i min vardag. Under senaste tiden har jag känt mig lite yr och förvirrad men det behöver inte bero på min sjukdom utan det kan lika gärna vara stress som framkallar detta. Indirekt kan yrseln vara gammal skit som spökar från min sjukdom då jag antagligen har gamla nervskador som gör sig påminda. MS och stress är ingen bra kombination och man kan få något som kallas för " pseudoskov" när man utsätts för press/stress. Jag har inte haft min sjukdom tillräckligt länge för att veta vad som är vad men kanske det kan vara ett pseudoskov jag har då jag haft ganska mycket stress/press senaste tiden. Skiten har också pågått ett tag när jag tänker efter men jag har nog inte velat inse att jag faktiskt har lite problem.

Jag hade i tanken att jag skulle tagit upp problemet med min neurolog om han hade velat lyssna på mig när jag skulle träffa honom för någon vecka sedan. Nu dök han ju inte ens upp och det var också detta som bidrog till att jag blev irriterad och fick nog vilket resulterade i en egenremiss till ett annat sjukhus. Jag har heller inte hört ett ljud från mitt sjukhus sedan jag gick därifrån vid besöket vilket jag tycker är riktigt dåligt!

Det är lite jobbigt att inte ha något att prata med och egentligen vet jag inte mycket om just min ms. Jag vet exempelvis inte vad det är för ms jag har då det finns flera varianter. Kanske kan man man dra lite slutsatser nu efter några år men det enda jag egentligen vet om min ms är att det just är ms som jag fick veta via ett jobbigt telefonsamtal för 4½ år sedan. Jag vet heller inte hur det ser ut i mitt huvud nu när det gått några år men det är något jag gärna skulle vilja veta. Nu är ju skiten obotlig oavsett men det hade ändå lugnat mig att få veta lite mer om hur det ligger till...

Jag tror ändå inte det är så illa och läkarundersökningarna under adoptionsprocessen gav mig trots allt goda utsikter. Detta försöker jag tänka på och planen för träningen är nu att köra varannan dag vila för att kunna köra lite hårdare pass. Idag blir det därför vila då jag sprang hårt och fort under gårdagen!


Tog en ordentlig uppvärmning på 4km innan jag körde en grundlig stretch så som Ian Manners lärt oss under skogspassen. Sedan blev det en av mina favoritstegar där man börjar "lugnt" och efterhand som intervallerna blir kortare ökar man tempo. Körde 1min gåvila rakt igenom och det blev nog ett helt ok pass även om det var tufft för mig. Lite svårt att få till snygga jämna siffror när man springer på landsväg med vind och kupering att ta hänsyn till. Totalt blev det 14km och här är tiderna för intervallerna....10 kommentarer:

Anonym sa...

Grymma intervaller! Kørde sjælv Yasso 800 i tisdags om du hørt talas om dessa?

MVH Erpur
http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-244-255-624-0,00.html

anneliten sa...

Kanske behöver du någon att prata med om din sjukdom. Har du det? Det måste kanske inte nödvändigtvis vara en neurolog ju.

Anonym sa...

Det vore hemskt spännande att vara just din neurolog tycker jag. Kan inte annat än fundera på vad ditt intensiva tränande gör med immunsystemet. Om jag har förstått det rätt har du inte haft några riktiga skov sedan diagnosen eller? Visst, din medicin hjälper förmodligen, men tänk om träningen kanske har minst lika god effekt? Spännande resonemang inte sant?

Daniel sa...

Erpur - Det där lät spännande! Har aldrig testat men blev sugen nu när jag läste om det. Ska alltså köra 800:ingar under 3:00 om jag ska ha en chans i Kph :) Måste testa! Tack!

Anneli - Har ingen "utomstående" att prata med men det hade varit bra och skönt att ha någon att bolla lite idéer och tankar med ibland. Speciellt någon som kan lite om sjukdomen och det finns ju fler än neurologer som är insatta ;)

Anonym - Det stämmer att jag inte haft något konstaterat skov sedan jag fick min diagnos 2007. Tycker också detta borde intressera någon?
Jag läste mycket om vad som händer i kroppen när man tränar hårt precis när jag blev dålig. Tänkte att jag hade en bra chans så tidigt i sjukdomen att försöka ge den en match och bygga upp mig på bästa sätt. Läste att man kunde se att myelinet runt nervtrådarna var tjockare hos elitidrottare, samma myelin som min sjukdom vill förstöra. Hård träning gör ju också att immunsystemet får jobba när man bryter ner sig och bygger upp sig så kanske det då får annat att tänka på än att angripa mig. Min teori (och många andras) är att immunsystem är rastlöst vid ms och kan jag sysselsätta det kanske det kan vara bra :)
Bara lite tankar från en "amatör" men det känns bra för mig att tro på detta och inspirerar mig att fortsätta träna hårt och intelligent ;) Huvudmålet med min träning är att må bra med min ms och visst är det spännande saker! Som jag ser det är min träning minst lika viktig som min broms om inte viktigare! :)

Anonym sa...

Japp men du måste køra 10 st och med 400 meters joggvila emellan. Sen har jag googlat lite och det verkar som att de flesta tycker att den ær några minuters optimistisk, så kanske førsøk få ner dina 800 hundringar till 2.50?

MVH Erpur

Daniel sa...

Tack! Tänkte köra intervaller på tisdag och då ska jag testa detta passet! Fast skulle inte joggvilan vara lika lång som intervallen i tid? Om jag springer på exempelvis 2.50 så joggvilar jag också under 2:50 ??

Anonym sa...

Japp, personligen tycker jag att joggvilan ær lite væl lång. Kør man på bana vilket rekommenderas, kænns det långsamt att springa ett varv på 3 min efter att ha kørt två på samma tid. Mina joggvilor gick nog på 2.30 i snitt men du får kænna dig fram. Lycka till

MVH Erpur

Daniel sa...

Kanske får köra joggvilan lite kortare då? ;)
Ska se om jag kan hitta någon bana på tisdag förmiddag eller kanske onsdag, annars får det bli landsväg.
Lycka själv till med sista träningen inför maran!

Anonym sa...

Tackar, lycka till sjælv

Sprang Lundaloppet igår på 38.40 vilket enligt vissa konverteringstabeller ger en tid på strax under 3 timmar! Børjar tveka om jag skall hålla mig bakom 3.10 timmars ballongen eller satsa på 3 timmars ballongen. Satsar man før hårt finns ju risk att man får gå sista milen.

MVH Erpur

Daniel sa...

Jag hade satsat om du känner att du inte har något att förlora :)