3 maj 2012

Tankar kring löpformen

Något som snurrat i mitt huvud senaste tiden är var sjutton min löpform har tagit vägen? Det kändes så bra på Helsingborgs Terränglopp i slutet av mars men sedan dess har inte löpningen fungerat som den ska. Jag trodde jag höjt mig ett snäpp då jag tränat bra i vinter samt hållt mig frisk och skadefri. Jag har också tränat för just marathon som borde ökat min uthållighet men det har snarare blivit tvärt om. Av någon anledning känns det som all vinterträning träning hamnat i soptunnan och jag kunde lika gärna tränat så som jag brukar med mera fart än uthållighet.

Hämtade ut nya tävlingskläder igår. Det kanske kan hjälpa?

Köpenhamn Marathon närmar sig med stormsteg och startskottet smäller om 17 dagar. Jag har ju gett upp min målsättning om att fixa sub3 då jag inte fick det kvittot jag ville på Helenholms Halvmaraton. Samtidigt vill jag inte riktigt acceptera att all vinterträning varit förkastlig och hoppas ändå att formen ska finnas där någonstans långt inne. Jag kommer springa sista långpasset nu på söndag och sedan ska jag se om det inte går att få lite mer fart i kroppen tills loppet. Det ska bli roligt att springa även om jag hade önskat att känslan varit bättre. Planen för loppet är ändå att gå ut för att fixa sub3 så får det bära eller brista, jag har inget att förlora på att göra ett försök!

11 kommentarer:

Erik sa...

En amatörlöpares gissning: Övertränad?

Våga dra ner löpningen sista två veckorna och kör 6-8 400ingar alt 4-6 800ingar på tisdagen innan loppet och sen en lätt femma på torsdagen. Men detta vet du ju redan :)

Daniel sa...

Vet inte hur det känns att vara övertränad men det kanske det kan vara?
Tack för tipsen! Ungefär så här har jag tänkt göra. Loppet är dessutom på en söndag vilket är bra då jag är ledig från torsdagen vilket gör att jag kan vila upp mig ordentligt istället för att stå på hårt industrigolv in i det sista :)

Staffan sa...

Jag vågar mig inte på någon gissning om det är överträning eller din MS som spökar!!

Tränade med Malin Ewerlöf igår och vi pratade nedtrappning inför maran och hon förespråkade sista långpasset så sent som en vecka innan, inte överlångt, kanske 20km och inte snabbt och så riktigt lätta myspass under resten av veckan endast med inslag av lätta stegringar samtidigt som man sover extra och laddar med extra energi för att kroppen ska få formtoppas i lugn och ro.

Elin sa...

Kan kanske vara en kombination av allt som händer runt omkring dig? Jag menar, dels har du ju tränat jättehårt okch du gjorde riktigt fina resultat förra året. Uppe på det så har du tränat hårt hela vintern, har MS, har problem med din läkare, är mitt uppe i en adoption, varit på uttagning till Gladiatorerna etc etc... Du lever ju liksom inte ett lugnt och stillsamt liv vid sidan av löpningen! Men våga ta det lugnt, och våga kanske att gå in för att bara genomföra och ha roligt. Släppa på pressen lite...

Ingmarie sa...

Jag tror lite som Elin.Allt hänger samman som du vet... Om man varit under "press och stress" löänge och den sen släpper så kan det bli precis som om man får punktering. man kan tro och tycka att det skulle bli bättre när stressen lättar men det är inte alls ovanligt att det blir tvärtom. Vila lite extra och kör snarare "hårt och kort" än "långt och segt"är mitt tips.

Lisa sa...

Men vad konstigt! Min teori om för lite distans-tröskel stämmer alltså inte... Lite nertränad då kanske? Det kan visst gå med under 3h, allt handlar om dagsform och hur kroppen känns:)

Västgötskan sa...

Jag har tyvärr inga råd att ge, men hoppas du hittar känslan igen och att kroppen svarar som du vill. Kan vara skönt att få ett kvitto på det åtminstone EN gång INNAN tävling. :-)

Anonym sa...

Vi ses snart dær! Springer Lundaloppet nu på Lørdag men det mesta talar før att jag borde følja 3.10 ballongen i Køpenhamn æven om jag ønskat att man kunde tagit rygg på dig, snyft.

MVH Erpur

Daniel sa...

Staffan - Svårt att veta vad det är och jag har under senaste tiden även känt mig yr både när jag springer och till vardags. Hade tänkt att ta upp det med min neurolog som aldrig dyker upp.
Intressant med långpass helgen innan! Själv tänker jag alltid snabbdistans men ett kortare långpass kanske kan vara något?

Elin - Det kan vara så och visst händer det mycket saker här. Lite därför jag också tog bort min målsättning att fixa sub3 för att slippa den pressen mitt i allt. nu när det närmar sig känns det ändå som jag borde göra ett försök då jag inte har något att förlora. Vi ses snart i Kph! :)

Ingmarie - Kort och hårt låter som ett recept jag gillar. Testade detta på senaste passet och det kanske kan vara något? Punktering var väldigt träffsäkert, så känns det!

Lisa - Tror inte den teorin stämmer då det är så jag tränat. Långa sega saker hela vintern, kanske har det gjort mig för seg ;)? Hoppas på dagsformen och att sista träningen ska göra susen! :)

Västgötskan - För självförtroendet hade det varit grymt skönt att hitta känslan innan loppet. Får se om jag hittar den snart!

Erpur - Det är fullt möjligt att du ser min rygg ändå. Kanske kommer jag inte ens under 3:30?

Boremalm sa...

Du vet att du har träningen gjord nu så det är bara att våga vila även om det känns som man tappar eller klättrar på väggarna. Vi syns i cph!

Daniel sa...

Du har rätt fast jag vill nog ändå få till ett lugnt långpass imorgon ;) Du såg starkt ut på Sydkustloppet! Ska bli spännande att se vad du springer på i Kph! Vi ses säkert!