4 juni 2012

När man är på fest


När jag är på fest väljer jag ofta att avstå alkohol eftersom jag ändå inte dricker några mängder och kan därför lika gärna köra bilen hem. Det finns en sak som gör mig irriterad angående detta och ibland undrar jag om jag är ensam om problemet. När man inte dricker på en fest så är det inga problem i början men efterhand som timmarna går bli fler och fler intresserade av vad just jag har i glaset. Du kör väl inte idag? Varför dricker inte du? Du ska väl inte upp och springa imorgon?....osv osv osv
Jag vet heller inte varför det blir så tydligt att jag inte dricker för det kan lika gärna vara rom jag har i colan och jag sitter knappast tyst i ett hörn. Dansa tycker jag är jätteroligt och jag brukar hoppa runt som en tok utan alkohol i kroppen men av någon anledning blir det så tydligt och folk måste fråga.

Jag tycker det är lite drygt att hålla "försvarstal" flera gånger på en kväll och tycker inte man ska behöva göra det, vad har andra att göra med vad jag dricker och gör med min kropp? En av dom största anledningar är att jag inte gillar att må dåligt dagen efter och en annan stor anledning är att jag står på bromsmedicin och har en sjukdom som inte gillar alkohol. Lite tråkigt att behöva berätta om mediciner och sjukdom när man är på en fest och ska ha kul men ibland måste jag smälla det i huvudet på dom som inte vill ge sig. På vissa håll blir man heller inte så populär när man är nykter men när festen är slut är man helt plötsligt allas favorit eftersom man har bil.

Fler nyktra festprissar som råkar ut för detta och har ni några tips?

17 kommentarer:

Erik sa...

Jag tycker det är ett spännande fenomen också. Framför allt att studera hur personlighetsförändrade folk blir av att dricka. Just detta tror jag också gör att de känner sig obekväma med att ha en i gruppen som inte dricker. Man skäms liksom lite för hur man blir när man dricker. I Finland är det ju till och med så att man inte litar på folk som inte dricker (en hisnande generalisering om finländare varsågod).
Vad gäller bra "ursäkter" så finns det ju inga som funkar på alla. Jag har testat att säga att jag är under rehabilitering för min alkoholism och det funkade sådär...
Men du har ju Carte blanche med medicinen men jag förstår om du inte vill kasta det i ansiktet på folk lika lite som MS är Daniel Erman. Du är du och du är den bästa upplagan av dig själv. De som inte kan ta att du inte dricker kan dra...

Thomas sa...

Jag mår nästan illa av samhällets generella hållning till att alkohol är det normala och nykterhet är onormalt.

Vad är det som gör att man betraktas som underlig när man struntar i att förgifta sin kropp?

Om folk dessutom funderade ett tag extra på hur jobbigt det är för nyktra alkoholister att hela tiden bli erbjudna alkohol skulle saker och ting säkert vara helt annorlunda.

mikael sa...

Skulle nog tro att de flesta som inte dricker alkohol på fest får den fråga.

Det dök upp en tanke hos mig när du skriver om varför andra behöver bry sig vad du gör med din kropp.
Jag kände samma sak under perioden som ofrivilligt barnlös. När personer i min omgivning frågar "När ska ni ha barn?" "Vill inte ni ha barn?" Bara för att vi råkar vara i 30- års åldern tycker inte jag att andra har att göra med om vi vill, kan, ska ha barn eller inte.
Är jag överkänslig i den frågan? Jag skulle aldrig få för mig att fråga någon detta. Jag anser att det är högst privat

Mikaela sa...

Hejhej, här kommer en kommentar från en som hittills smygläst utan att lämna något avtryck.

Jag håller med dig så in i bänken, jag brukar välja att inte dricka ibland då jag har känslig mage, och rent generellt får lite ångest av fylla och alkohol. Men du må tro vad man får höra när man dessutom är TJEJ och inte vill dricka alkohol.
"Jaså jahaa, du dricker inte alkohol du?! *hint hint*". Nä, det gör jag inte.

Vad ska man säga?
"Varför dricker du inte?"
"Nä, jag får så hemsk lös avföring av att dricka, och dessutom får jag ångest och gråter när jag kommer hem"

Det är ju PINSAMT att man ska behöva köra bil för att ha en anledning att inte dricka alkohol.

Mitt bästa tips är att bara säga nej, helt utan förklaring (fast det är inte så lätt). Om folk är så dumma att de inte fattar att man kan välja att vara nykter, så förtjänar dom inte ett svar.

MALIN sa...

Har jag aldrig tänkt på. Jag är ganska ofta nykter på tillställningar och visst frågas det men det brukar räcka med att säga att jag kör bil hem (vi bor ju också på vischan).
Mycket märkligt beteende får jag hålla med dig om.

Elin sa...

Jag har samma problem som du Daniel. Och precis som Mikaela skriver så verkar det extra jobbigt att vara tjej och hålla sig nykter. Jag dricker i princip ingen alkohol alls och har aldrig gjort (har aldrig druckit så pass mycket att jag varit påverkad). Som det är nu har jag inga problem med det för de jag umgås med har accepterat faktum. Däremot när jag träffar nya människor så brukar folk fråga mig hundra gånger om varför jag har vatten i glaset, eller varför jag beställt mjölk till maten. Jag har tröttnat på det och har börjat svara ungefär såhär: "Till skillnad från de flesta har jag tillräckligt med hjärnceller för att förstå att alkohol i de kvantiteter som normalt konsumeras är skadligt. Dessutom behöver jag inga droger för att vara rolig och härlig. Jag beklagar om detsamma inte gäller dig". Ett sådant "tal" per kväll brukar räcka eftersom folk inser att jag har rätt och inte hittar några argument att använda mot mig ;-)
I övrigt så kan du bara säga att du redan tagit tillräckligt med droger för dagen - i form av dopamin och endorfiner från träningen!

Anna (Orka mera) sa...

Jag dricker precis som du väldigt lite på fest och från och till har det varit grymt jobbigt att behöva försvara sitt val. Nu har de flesta vänner (och släkt!) insett att det är sån jag är och oftast klarar jag mig ganska lindrigt undan.

Att slippa förklara sig medan jag var synligt gravid var faktiskt nästan det bästa med att vara gravid :)

Daniel sa...

Erik - Kloka ord! Håller med om att det kan vara intressant att se hur allt förändras och då kanske det är lite obekvämt att ha nyktra personer runt sig. Det där visste jag inte om finländarna! :)

Thomas - Kan tänka mig att det måste vara asjobbigt att vara nykter alkoholist! Håller med om att det känns som att det är onormalt att vara nykter. Är det fest måste man tydligen dricka en massa för att det ska vara en fest....

Mikael - Samma sak där och jag känner samma känsla när det gäller barnlöshet....Är det inte dags snart? ...den frågan har jag fått flera gånger. Även min sjukdom är folk glada för att ta upp i alla möjliga situationer och biland kan det bli lite obekvämt då man får alla blickar på sig.

Mikaela - Kul att du skriver! Undrar ibland vem som läser här då jag har många fler läsare än dom som kommenterar....blir lite nyfiken på vem alla är ibland ;). Låte bra med bara ett NEJ för anledningarna kan ibland vara många och det känns så drygt att dra upp allt. Ska testa med bara NEJ nästa gång och inte lägga för mycket energi på det. Tack! :)

Malin - Det där funkar för mig också ibland eftersom man måste hem på något sätt. Fast på större fester verkar det svårt...tyvärr :(

Elin - Det där var hårda och effektiva svar! Blir det inte konstig stämning eller säger du det med ett leende? ;)

Anna - Graviditet verkar vara den mest legitima orsaken till att inte dricka! Får kanske ha en kudde på magen eller nåt? ;)

Snorkkis sa...

Måste faktiskt gå mot strömmen här och säga att jag faktiskt inte får frågan trots att jag sällan dricker, och om jag dricker nöjer jag mig med en mun eller två champagne eller vin. Undrar om jag ser så ilsken och argsint ut att de inte vågar fråga, för det samma gäller mit val av kost; ingen som säger nåt där heller.

Elin sa...

Självklart säger jag det med ett leende, men med en underton som meddelar att vidare diskussioner inte är välkomna. Det brukar mest resultera i att folk skrattar och sen är det ingen som bryr sig mer:-)

Lisa sa...

Jag tror vi är många som känner igen oss. Varför blir folk nästan offensiva i sitt frågande om vad man dricker? Jag upplever ofta att jag blir hetsad till att dricka i vissa sammanhang när man är ute, bara för att man inte håller samma "tempo" som övriga i sällskapet. Och tackar man nej till en bjuden drink blir folk faktiskt griniga. Två-tre glas vin räcker för mig på en kväll och det försöker jag stå fast vid, men ibland måste man ge vika för att inte väcka irritation... Är det deras dåliga samvete som spökar? Handlar det om att människor upplever det som pinsamt att någon är nykter medan de blir fullare? Hur som helst så är det faktiskt jobbigt, i alla fall om man inte har bilkörning att "skylla på".

Lennart sa...

Hej!
Jag dricker inte heller mycket allckohol (se där, jag kunde inte ens stava till ordet....) och upplever det precis som du Daniel att det är lite jobbigt.

Det verkar som att man nu för tiden ska ta "en bärscha" titt som tät. Det kommer bli värre nu när fotbolls EM drar igång....

Ingmarie sa...

Ja det är märkligt det där... Jag får ju ofta förklara varför jag inte äter kött, varför jag tränar så mycket och varför jag inte har barn.
Skriver "förklara" eftersom jag slutat "försvara" mig.
När jag ändrade attityd kändes det lättare. :-) Men visst är det lite tröttsamt mellan varven...

Annika sa...

Visst är det tröttsamt och även som Mikael skriver om när folk tar sig friheten att fråga när man ska skaffa barn. Som du Daniel skriver att man är glad och trevlig men det räcker inte för alla. Tyvärr har jag inga tips utan bara det att vi måste få vara som vi är nyktra men glada.

Daniel sa...

Snorkkis - Ja! Hur gör du? ;) Låter skönt!

Elin - Det låter vettigt! Det är nog viktigt att man lägger fram dom där meningarna på rätt sätt, får nog öva lite ;)

Lisa - Samma här även om jag inte är ute så ofta nuförtiden. det känns som man sabbar det roliga om man inte hänger på vilket egentligen är väldigt konstigt :/. Svårt att säga att man inte dricker om man inte har en "giltig" anledning också. Inte lätt!

Lennart - Visst blir det! Av någon anledning känns det som fotboll är förknippat med att dricka öl. Trevligt ibland men det kan bli för mycket också...fast dricker man inte märkts det inte så tydligt du allt fokus ligger på bollen :)

Ingmarie - Man kanske ska ändra attityd för att fixa det bättre? Det beror ju också på vem som frågar och hur dom frågar som får avgöra hur man tacklar det hela. Ibland blir det bara dumt och då får dom dumma svar av mig ;)

Annika - Det är när det inte verkar som det räcker att man är glad och trevlig som jag blir irriterad. Hade kunnat ta att folk ställde frågor om man var en surpuppa som bara satt i ett hörn när man inte drack. Annars har jag så svårt att förstå varför det spelar så stor roll vad man har i glaset för vissa?

Ingmarie sa...

Jag tror attityden är jätteviktig. Kanske om du tänker att de egentligen inte menar något illa och bara är nyfikna? Kanske de vill vara som du men inte vågar? Och kanske de ställer dumma frågor helt enkelt för att personen är dum och då är det ju mest synd om den. ;-)

Daniel sa...

Du är så smart! Ska tänka på detta nästa gång så kanske det känns lite bättre :) Tack!