28 okt. 2012

Ett fint kvitto!

Idag sprang jag en snabbdistans inför New York! Eftersom det var fint väder beslöt jag mig för att springa den i skogen. Lägligt nog gick det en tävling i skogen där jag bestämde mig för att springa den korta distansen på 6km då den långa på 12km kändes lite tuff så här nära inpå maran.

Jag hade varit ute i skogen under fredagen för en lättare runda på 8km så jag visste att det kunde vara lite lurigt med alla löv som nu ligger i spåren. Därför bestämde jag mig för att köra med mina Puma Haraka XC med korta spikar för att få bra fäste. Jag ville verkligen inte riskera någon olycka nu inför New York och 6km terräng är kanske inte det bästa med tanke på riskerna? Det var dock en "kalkylerad" risk! ;)

När jag kom till loppet så träffade jag en klubbkompis som kom haltande. Hon hade redan under uppvärmningen trampat fel i en håla som hon inte såg under löven. Ännu ett varningstecken och jag beslöt mig för att köra uppvärmningen på banans sista 2km för att kolla läget. Jag tyckte ändå det kändes ok och det här loppet går dessutom i "min skog" där jag känner till varenda backe och alla lurig kurvor.


Det fanns ingen tävlingsklass på 6km för herrar och det blev en ordentlig huggsexa innan man kom loss i starten. Rundt 500 löpare var det på 6:an men jag kom loss helt ok på vänsterkanten innan det smalnade av ut i skogen. Kroppen kändes fin och jag plockade löpare efter löpare.

Jag var ganska snabbt uppe i tävlingsklassen för dam och det var många damer som kommit långväga då det var kval för NM i terräng. Oj vad dom kutade på men idag var jag stark och plockade ganska många damer medan jag gav dom lite peppande ord. Någonstans vid 3km gick det utför och tjejen framför mig tampar fel och håller på att falla ordenligt. Hon lyckas rädda det hela och jag får ännu en varningsklocka att lägga lite band på mig själv.

Det fortsätter rulla på fint och ännu har jag inte blivit omsprungen av någon vilket stärker mig. Jag är nu inne på sista 2km där jag redan kollat terrängen under uppvärmningen. Känner mig trygg och fortsätter plocka löpare i backarna medan jag ser upp för hålorna som min klubbkompis varnat mig för.


Kommer ut mot målgången ganska pigg och ville springa mer men det får vänta tills nästa söndag. Jag är nöjd med mitt lopp och har klarat mig utan olyckor. Tiden blev 22:34 vilket blir 3:45-tempo på 6km terräng och det var precis detta kvittot jag ville ha inför New York! Jag har nog aldrig varit i bättre form än vad jag är nu och kroppen svarar kanon även om jag fortfarande känner av min astma.


Jag blev också 3:a av dom ca 400 löparna i motionsklassen vilket känns bra för psyket. Nu vet jag också att dom flesta snabba löparna tävlade på 12km men en tredje plats känns ändå fint inför New York! 


14 kommentarer:

anneliten sa...

Fantastiskt! Du lär få se upp för en och annan hålighet iNew Yorks gator också. Bra övning.

Daniel sa...

Minns att där fanns några ordentliga hålor på 1st Avenue och även på lite andra ställen. Terränglopp!! Hehe! ;)

Johan sa...

Verkligen bra jobbat där ute i terrängen!

Anna (Orka mera) sa...

Grattis till kanontid och skönt att du klarade dig med fotlederna i behåll. Ska bli spännande att se vad du kan hitta på i New York med den här fina formen!

Suzan sa...

Sjukt bra jobbat! HEJA!

Anonym sa...

Grymt jobbat, var på plats men visste inte att du sprang

MVH Erpur

Anonym sa...

Bra jobbat Daniel, 3:45 i kuperat med löv är GRYMT! Jag gjorde själv ett bra lopp, Yddinge är det bästa loppet av alla i Skåne. PS du vet väl att du först blir en riktig löpare när du har sprungit Tjurruset ;)

Mvh Jens Thystrup

Olov sa...

Grattis till en bra placering.
Formen gå ju inte att klaga på, ska bli skoj att följa dig nästa helg.

Ingmarie sa...

Du är i superform! Och som sagt var, You´ll fly in NY!

Tobias sa...

Japp, jag haller med. Du ar i superform, och jag tror det till stor del beror pa din okade volym. Tycker faktiskt att 3:00 borde bli ratt "latt" for dig. Skulle inte forvana mig om du kommer ner mot laga 2:5X beroende pa hur du vill lagga upp loppet. Du kan ju alltid "fega" och komma in pa 2:59:59 ;)

Allt detta ar sjalvklart ren spekulation baserat pa vad du skrivit pa din blogg, och dina resultat i ar. Vi far se hur det verkligen bli om en vecka!

Daniel sa...

Johan - Tack! Detsamma!

Anna - Man måste ju våga springa och det är skönt att fortfarande vara hel! Är också spänd på NY! Hoppas det är "rätt dag" att springa. Då jäklar!

Suzan - Tack! detsamma!!

Erpur - Tack! Bra jobbat själv! Visste heller inte att du var där ;)

Jens - Yddingeloppet är verkligen ett fint lopp! Speciellt när vädret vädret är så fint som det var igår. Tjurruset ger jag mig nog aldrig på! ;) Bra jobbat själv!

Olov - Hoppas kunna springa lika fint som du nyss gjorde! :)

Ingmarie - Yey! You and me in NYC!! :)

Tobias - Hoppas också på att den ökade mängden har gett resultat! Mina tider på kortare distanser är inte riktigt rättvisande på maratondistansen då jag har problem med uthålligheten. Jag måste pricka in "rätt dag" att springa i NY för att fixa sub3. Planen är att pricka in Pulaski Bridge på 1:27:xx också får jag se om det håller ;)
Snart vet jag! :)

Anonym sa...

Bara som åskådare, Markusloppet fick ræcka før helgen ;-)

MVH Erpur

Tobias sa...

Japp, visst har du fina tider pa de kortare distanserna. Det ar de, i kombination med din okade volym som jag tror och hoppas kommer ge ditt onskade resultat. Volymen bor ju hjalpa med uthalligheten!

Den lagre vikten kommer att hjalpa ocksa:

http://www.livestrong.com/article/224566-how-much-will-my-running-pace-improve-if-i-lose-weight/

"The loss of a single pound doesn't mean much for a single mile, but the effect multiplies nicely. Ten pounds equals 20 seconds per mile, which grows to a minute-plus in a 5K, more than two minutes in a 10K, nearly 4.5 minutes in a half-marathon and almost nine minutes in a marathon."

Daniel sa...

Har sett lite kalkyler på detta förr men trodde inte det kunde göra så här mycket. Mina ca 8 pounds kan kanske ha större betydelse för maran än vad jag först trott. Ska bli spännande att se! Tack för länken!