31 okt. 2012

The marathon is on!

Det har varit en rörig eftermiddag och kväll med väldigt lite info från New York Roadrunners angående maran. Jag var beredd på att avboka allt med tanke på osäkerheten men så tog vi ändå beslutet att åka beredda på att det inte blir någon mara. Under kvällen verkar det dock som att det kommer bli marathon och New Yorks borgmästare Michael Bloomberg gick för ett tag sedan ut och sa "The marathon is on".


Nu har vi packat och är redo att åka men det är inte samma känsla som det borde vara. New York verkar vara delat i två läger där ena sidan ser det som något positivt att vi kommer och springer medan andra sidan ser det som negativt med tanke på att maran kommer ta resurser från bättre behövande. Dom som är för ser det istället som att vi gör dom en "tjänst" som kommer och springer trots situationen. Alla löparna spenderar ju pengar i staden på både hotell och shopping och för dessa företagen är det bra, speciellt efter några tuffa dagar. Jag har sett siffror på att det omsätts ca 340 miljoner dollar under marathondagarna men vet inte säkert.

Jag är väldigt kluven och vet inte om dom kommer heja på oss eller kasta ägg på oss när vi springer? Därför har vi bestämt oss att ta denna resan som en semester där maran kommer i andra hand. Känns det inte rätt att springa kommer jag inte göra det och känns det inte rätt under loppet kommer jag avbryta. Jag har också tagit med lite andra kläder att tävla i än mitt linne med namn ifall inte stämningen känns rätt. Det känns inte helt bra att springa igenom en stad som går på knä och förvänta sig att dom ska heja på mig som inte är drabbad.

Jag hoppas ändå att det kommer bli bra stämning och att New York Roadrunners kommer lösa det på ett snyggt sätt. Det går rykten att det kanske blir en annan sträckning än den vanliga och att man kommer ta in privata företag att sköta saker kring maran för att inte ta resurser som behövs på andra ställen. New Yorks stad verkar också stödja arrangemanget fullt ut och man vill se det som ett sätt för folk att komma ut på gatorna och hylla staden efter vad som hänt. Ett marathon är trots allt så mycket mer än en massa löpare som tar sig från en punkt till en annan vilket får mig att tänka på ett citat av Kathrine Switzer

"If you are losing faith in human nature, go out and watch a marathon."

Vi har varit i New York några gånger innan och denna gången kommer vi se ett helt annat New York än vad vi är vana vid. Kanske blir det riktigt bra trots allt och kanske kommer maran ha en positiv inverkan? Oavsett så känns det rätt att åka med denna inställningen och jag hoppas vi får några fina dagar i New York.


9 kommentarer:

Henrik Drömmilen sa...

Jag tror inte du behöver vara orolig för äggkastning. Amerikaner är, generellt, i grunden positiva, till skillnad från svenskar, generellt. De kommer helt enkelt uppskatta att ni kommer.

Hade motsvarande katastrof hänt i Sverige hade man ställt in ett planerat sportevenemang direkt.

EvaD sa...

Lycka till och ha en bra semester! Blir säkert jättebra!

MagnusN sa...

Jag tror precis som Henrik, att detta kommer bli ett kanonmarathon, kanske det bästa sedan 2001..staden behöver det, och ni kommer få enormt stöd under loppet tror och hoppas jag!

Mikael.P sa...

Lycka till Daniel !

Medea sa...

Lycka till!

Heli sa...

Lycka till!

Lisa sa...

Lycka till och jag gillar verkligen din ödmjuka inställning.
Mina släktingar lyckades ta sig ifrån södra Manhattan igår och var väldigt tacksamma över det.
Hoppas verkligen er resa blir bra!!

Ingmarie sa...

Jag är säker på att det blir en fest utan dess like!

Daniel sa...

Henrik - Jag hoppas du har rätt! Ska känna av stämningen här under morgondagen...

Eva - Tack! Skönt med lite semester! :)

Magnus - Det låter bra! :) Oavsett kommer det bli en annorlunda mara...

Mikael - Tack! Ska göra mitt bästa ;)

Medea - Tack!! :)

Heli - Yey! Tackar!!!

Lisa - Man måste vara ödmjuk när folk mister sina hem och även livet.
Resan har gått bra men staden var lite annorlunda mot sist och det såg fortfarande mörkt ut på södra Manhattan.

Ingmarie - Jag är inte lika säker men hoppas det kommer bli bra och att löpare och arrangörer visar respekt för vad som hänt.