3 nov. 2012

Inställt!


Det har pratats mycket i media om New York Marathon och det kändes inte riktigt bra när jag var nere och hämtade ut nummerlappen idag. När jag väl var på marathonmässan kändes allt som vanligt och det var glada löpare från hela världen som såg fram emot att få springa. På väg tillbaka till hotellet började jag verkligen ställa in mig på att starta men när jag kom till hotellet kom beskedet att man nu ställt in maran helt.


Det här är ett väldigt klokt beslut men tyvärr kommer det på tok för sent. Nu är dom flesta löparna på plats och detta borde ha stoppats långt innan. Man säger att vi istället kan gå ut och hjälpa till där det behövs vilket jag tycker låter bra men också konstigt. Det finns väldigt lite bensin och utanför Manhattan slåss man för att komma åt det lilla som finns. Att ta sig ut till exempelvis Staten Island är ett svårt projekt och att komma tillbaka blir inte heller lätt.

Visst kan jag ge mig ut i Central Park med en motorsåg och röja träd som farit illa i stormen om dom släpper in mig i parken. Problemet är att det inte finns någon som styr upp det hela trots att man nu har en stor marathon-organisation med nästan 50 000 kolhydratladdade löpare som inte kommer göra någonting på söndag. Sätt oss på bussarna till starten på Staten Island om planerat istället så gör vi något annat under timmarna vi skulle sprungit maran!


Man fortsätter istället hålla marathonmässan öppen under hela morgondagen för att vi ska komma dit och besöka utställarna trots att maran nu inte blir av. Varför ha detta öppet och inte skicka ut personalen till områden som behöver hjälp? Varför ha det öppet över huvudtaget? Det måste finnas gott om lediga resurser nu och bussarna man bokat in för att transportera 50 000 löpare till starten måste ju gå att använda till något bättre? Vi löpare har ju dessutom betalat för allt detta redan och dom borde ju vara bokade och klara. Nu känns det istället som vi är bovarna och att stormen är vårt fel.

Det rimmar väldigt illa att man vädjar efter frivilliga att hjälpa till samtidigt som man beslutar att ha öppet mässan en dag till, en dubbelmoral som gör mig irriterad! Dessutom har man inte ställt in arrangemang som NBA och NFL i helgen vilket känns likvärdigt med maran. Här på Midtown Manhattan åker också folk runt i fina bilar och äter gott på restauranger medan man i en annan del av staden letar efter döda och många har varken vatten, mat eller ström. Allt känns väldigt knäppt och jag förstår inte hur man tänker i den här staden?


14 kommentarer:

Henrik Drömmilen sa...

Att ställa in nu är ett hån. Det är för att de blivit tvingade inte för att de själva vill.

Man kan inte begära att tillresta maratonturister ska hjälpa till förrän exakt alla av stadens egna innevånare gör något.

Men USA är ju dubbelmoralens förlovade land så något annat är inte att vänta.

Benny sa...

Äsch då, men man kan ju alltid njuta av den fina staden även om stormens tecken säkert syns i hela stan. Hittade annars just hit via en gammal Runner's World tidning. Inspirerande läsning!

Lennart sa...

Det är så tråkigt att de har ställt in. Det måste kännas jättejobbigt. Jag lider med er!

Jag har precis som dig funderat på hur det hela ska gå till rent praktiskt när 50 000 löpare ska hjälpa till i räddningsarbetet.

Har de sagt vad ni ska göra? Finns det en organisation som tar emot er och kör er till rätt plats där hjälpen behövs? Finns det en mötesplats för det? Har ni fått några uppgifter? Ja menar, ni behöver hjälp för att kunna hjälpa.

Vill de ha 50 000 löpare som hjälper till i ett katasrofområde? Det kan också vara farligt. Tar det ansvar för det? Jag menar, det brukar vara organiserade hjälporganisationen, militär, eller annat som hjälper till. Det finns många frågor.

Måste dock avsluta med att säga vad jag har sagt på andra forum och det är att "de som är ansvariga, och bestämmer, och har hela bilden klart för sig, som efter noga avvägningar där för och nackdelar har vägts emot varandra, har tagit rätt beslut". Vi kan inte tro annat, men det är så tråkigt det här.

Snorkkis sa...

Håller med dig - att ställa in var antagligen rätt men att göra det så sent är ju under all kritik. Det är nog politiska påtryckningar som styr och då blir det väl så där märkligt.

EvaD sa...

Vad ska man säga!? Borde väl ha ställts in i första skedet och inte när50000 löpare redan är där. Verkar vara USA i ett nötskal. Hoppas ni kan hitta på något trevligt att göra. Hjälpa till låter nog inte riktigt relevant. Ägna er åt varandra och gör som dom andra på Manhattan. Ät gott och slappa. Snart väntar det riktigt stora äventyret!!!! Kram

mikael sa...

Ett stort antiklimax. Sen hur och när beslutet skulle ha tagits kan man alltid ha synpunkter på.

Snart bär det av på ännu en lång resa :) En resa som kommer förändra erat liv för all framtid. Det kommer bli något utöver det extra.

Anonym sa...

Inte så mycket staden som landet generellt kanske. Liiite känt för sin dubbelmoral.

Hoppas ni får en förhållandevis trevlig vistelse ändå, och att det inte blir något annat avbräck med resan.

MVH'
Hanna

Tony Jönsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Tony Jönsson sa...

Instämmer i det du skriver, luktar lite Bloombergsstuvning a la U$A. Hoppas ni har det ok därnere ändå. Håller en plats öppen till Bromölla då vi väntar in en gigantisk anstormning av 40.000 kolhydratladdade maranister ;)

Olov sa...

Tråkigt att det inte blev något lopp men kanske väntat ändå.
Ni har ju en annan resa att se fram emot nu o den resan är ju bra mycket större.
Ta hand om en där borta i väster.

anneliten sa...

Jag är inte ett dugg förvånad att mässan håller öppet. USA bygger på konsumtion. Och det är ännu bättre om det är utlänningar som konsumerar. Indirekt kanske det hjälper att ni lämna era pengar i landet. När det gäller hjälp till katastrofområdena så har jag nog mer uppfattat det som att polis mm som skulle gått åt runt maran bättre behövs på annat håll - inte att mara-löparna skulle bli hjälparbetare. men rapporteringen är säkert annorlunda i USA jämfört med i Sverige.

Lisa sa...

Jag tycker verkligen synd om alla löpare som tagit sig till NYC och möts av detta besked. Dock känns det som ett etiskt korrekt beslut, och verkligen folkets vilja. Bloomberg har varit alltför velig i hanteringen av detta.
Jag är i Boston och läste i morgontidningen att man ännu inte tagit ställning till om alla löpare skall kompenseras ekonomiskt för detta eller vad som kommer att ske.

Ingmarie sa...

Jag är väldigt tvehågsen vilket jag skrivit ett låååångt inlägg om. Men oavsett så önskar jag dig och alla andra så fina dagar som möjligt. :-)

Daniel sa...

Tack för era åsikter! Det är verkligen en klurig situation och den här maran har fått en ordentlig törn på många sätt och vis. Ska bli intressant att se vad som händer nu....