28 dec. 2012

100 up


Ni som hängt med här på bloggen vet nog att jag är en mittfotslöpare och har fått jobba för att ställa om från att landa på hälarna vilket jag blev skadad av. Jag är ingen "barfotalöpare" men försöker tänka som om jag springer barfota. På fötterna springer jag i stort sett alltid med Newtons som främjar denna löpstilen då dom inte har en stor häl som är i vägen för mig. Dämpningen sitter bara under mittfoten precis där jag behöver den utan en massa annat onödigt.När jag läst om barfotalöpning har jag flera gånger stött på en övning som kallas 100-up. Den ska hjälpa till att få en bra hållning när man springer och den ska även vara bra om man vill hålla sig skadefri. Jag har aldrig testat den även om den är lik vissa löpskoleövningar jag brukar köra. Nu är jag ingen ren barfotalöpare men jag tror att denna övningen kan vara bra för mig och tänkte därför ge den en chans för att se om den kan ha någon effekt. Den verkar också vara tidseffektiv nu när jag vill ha mer tid på annat håll, dessutom har jag inga direkta mål just nu vilket gör att jag har tid att experimentera lite.Min plan är att starta nästa år med denna övningen och tänkte börja den 1:a januari. Planen är sedan att köra den varje dag under 30 dagar för att se vad den kan ha för effekt. Någon har kanske redan testat denna och då hade det varit intressant om ni ville dela med er av era erfarenheter. Fler kanske också vill hänga på och se det som en liten utmaning när det nya året startar?

10 kommentarer:

Sara sa...

Jag har också tittat på den, så jag tar och hakar på din 30-dagars utmaning :)

Karin sa...

KUL!! Precis vad jag behöver, jag är på!! Tack!

Ingmarie sa...

Jag är på!

Daniel sa...

Så kul att ni är på! Då "ses vi" på nyårsdagen! :)

Anonym sa...

På!!!

Patrizia

Daniel sa...

Roligt Patrizia! :)

Karin sa...

Puh, nr ett avklarad, det var jobbigare än jag trodde. Rent muekelmässigt tror jag at det är bra för höftböjare mm Sedan är det säkert kanoners för teknikien.

Daniel sa...

Håller med! bra mycket jobbigare än förväntat och höftböjaren fick sig en omgång. Tror denna övningen är kanonbra på många sätt. Ska bli mer spännande än vad jag först trodde! :)

Anonym sa...

Inspirerande, måste prova! Hälsar Marie

Daniel sa...

Gör det!!! Jag märker själv skillnad i steget nu när jag kört i lite över en månad. Lycka till!