27 nov. 2014

Catching Kayla

Jag har hört en massa historier om hur olika ms kan vara och det är verkligen en märklig sjukdom. Själv hade jag lite olika märkliga symptom när jag var dålig och fick min diagnos för snart 7år sedan. När jag ett halvår senare började löpträna för första gången kom en del symptom tillbaka men jag visste att dom försvann när jag stannade och fick svalkat kroppen igen. Även när jag tränade hårt på gymmet hände en del saker i kroppen och jag fick gå in på toaletten och kyla handlederna vilket hjälpte.

Jag var på en föreläsning en gång där en sjukgymnast berättade om en tjej med ms som älskade att sola men värmen gjorde att hon inte kunde gå när hon blev varm i solen. När hon låg på stranden fick hennes vänner bära ner henne i havet och sedan kunde hon själv gå upp ur vattnet igen för att fortsätta sola. Det väckte tydligen en del uppmärksamhet på stranden och visst är det en märklig sjukdom.

Min bloggvän Karin tipsade mig om en tjej med ms som springer riktigt snabbt men när hon blir varm "tappar" hon bort benen som fortsätter att springa utan att känna smärta. Jag tittade på den korta filmen om henne och blir så imponerad och inspirerad när jag ser detta. Det är häftigt att hon sedan blir helt återställd när hon får ner tempen i kroppen igen och jag förstår precis varför hon utsätter sig för detta gång på gång.

3 kommentarer:

Peter sa...

Vilken helt fantastiskt fantastiskt fantastiskt tjej å vilken helt sjukt sjukt galen sjukdom.
Har inte varit på din blogg på lång tid nu, har för mig att du hade ett lite längre blogguppehåll som gjorde att den "föll bort". Cool NYCM å det är såna som du Daniel som inspirerar mig som egentligen inte har ngt att klaga på. Ja du vet att ta sig ut å ta träningen när det tar emot lite...
Keep running!!! Always and forever...
/Peter

Joel R sa...

Jäkligt intressant klipp!

Finns det någon medicinsk förklaring till vad det är som kopplar ihop den förhöjda kroppstempen med de olika symtom som du beskriver?

Daniel sa...

Peter - Kul att du tittar in här och tack för värmande ord. Det blev ett lite väl långt och oplanerat blogguppehåll innan men nu skriver jag lite här igen. Träna på!

Joel - Det finns en medicinsk förklaring!
Sjukdomen orsakar ärr på nervbanorna men signalerna lär sig gå andra vägar och tar sig förbi ärren även om det ibland blir en omväg. Blir man sedan varm så orkar inte signalerna ta den här omvägen och då kommer symptomet tillbaka. Är det då en nervskada på nerverna till benen så tappar man kanske känsel och får problem att styra dom. Just i det här fallet verkar ändå benen trumma på som en "autopilot". För sjukdomen är detta inget farligt och när temperaturen i kroppen går ner igen hittar signalerna tillbaka. Det gamla ärret blir inte värre....jag skulle själv påstå att det är nyttigt för sjukdomen för man tvingar verkligen signalerna att hitta nya vägar när man pressar sig och jag vill påstå att man kan få mindre problem med sina symptom om man utmanar lite. Det är som sagt min egen åsikt och sjukdomen är så olika från patient till patient. Det gäller att hitta sin egen väg. ;)