Dagens träning blev en repris på måndagens pass. Det stod 10km lättdistans på schemat men återigen tar jag det lite lugnt för att inte överbelasta mitt knä även om det verkar "ok". Vill inte riskera något nu när det börjar dra ihop sig till tävlingar och fint vårväder att springa i. Jag har också intervallpass imorgon samt en riktigt lång långpanna till helgen som jag vill vara fräsch till.
Jag körde mina 60min styrka i högt tempo och därefter blev det till att gå över gatan för att hämta ut mer medicin som jag beställt. Jag är bara så tacksam över detta, tänk att jag kan hämta ut medicin för 3 månader till en kostnad på nästan 30 000:- bara sådär. Det kostar alltså nästan 120 000:- att medicinera mig ett år!
Tycker det gnälls mycket på vårt samhälle men jag vill ändå påstå att vi har det ganska bra. Jag brukar vara inne på en del utländska ms-forum och där finns patienter i "civiliserade" länder som inte har råd att medicinera sig trots att dom är jättedåliga. När man läser sådant känner man sig ändå lyckligt lottad trots att man drabbats av denna skiten.
Litet tillägg: Det låter kanske som att jag inte gör annat än "dagdriver" och tränar på dagarna men jag är inte sjukskriven eller nåt. Jag jobbar 100% och mer därtill men jag jobbar skift vilket gör att jag ofta tränar när andra jobbar. Även om min medicin kostar en del så finns det många samhällsvinster i det. Så länge den här medicinen håller mig på benen blir det billigare för samhället än om jag skulle bli sjukskriven.
Som ni märker så har jag lite dåligt samvete över att ligga samhället till last men jag har inte valt detta själv och gör vad jag kan för att må bra ;)
13 kommentarer:
Du är väl verkligen inte en sån person som dagdriver! Tycker du verkar ha fullt upp jämt, både med jobb och träning och m.m.
Kram
Ligga till last är helt fel Daniel, vi har ett supersystem i Sverige för situationer just som din.
Personligen är jag grymt tacksam att min far och svåger medicineras gratis för sin diabetes, all forskning som görs på området är också fantastiskt.
Det är lätt att tro att man "dagdriver" när man jobbar skift. Jobbar du natt också eller?
Tidigare jobbade jag tre pass på två dygn och var därefter ledig i tre dygn. Mina vänner och grannar tyckte att jag var ledig jämt. Men med tanke på att jag jobbade när de hade kuddstreck i ansiktet eller satt tillbakalutade med lördagsgroggen så är det kanske inte så konstigt.
Att du skulle ligga samhället till last för medicineringen? Det tror jag verkligen inte någon kan påstå - finns det någon som förvaltar sin position bättre? (Och ska man räkna i siffror, betalar du antagligen mer i skatt än den kostnaden...)
Hoppas att du slipper känningar i knäet i morgon!
Jag håller med dig. Det är så lätt att racka ner på systemet när man inte behöver det men den dag man behöver det är man så tacksam. Jag har ju ätit medicin för diabetes förut men slipper den nu. Den var heller inte billig men inte lika dyr som din.
Som Sofie säger gör du verkligen nytta och bara genom denna blogg sprider du en del kunskap om sjukdomen.
Heja dig.
Bara att instämma med övriga - du ligger inte någon till last!! Kostnaden för medicinen uppvägs flera gånger om att du och andra faktiskt kan jobba och leva ett gott liv trots sjukdomen.
Att du sedan investerar i träning gagnar dig, din arbetsgivare, gymägarna, löparskofabrikanterna, löpbandsfabrikanterna, SAS eller vem som nu flyger hem dina Newton-dojjor från USA..o s v o s v.
Helena - Bra att du ser det så för det är så det är! ;)
Kram
Joel - Då vet du exakt hur det är!
Jag har jobbat mycket natt men har nästan slutat med det. Vi har en kille nu som kör ständig natt. Det är jag glad för :)
Ska försöka se det som att jag inte ligger till last men tacksam är jag ;)
Sofie - Det finns nog ingen som tycker jag ligger till last, mest mitt eget huvud som sysslar med det ;) Får väl se det som att jag får valuta för mina skattepengar :)
Peter - Precis! Systmet är bra men kommer alltid ha brister. Det är bra att det klagas men ibland kan det gå lite för långt.
När det gäller sjukdomen så sprider jag mer än gärna kunskap om den för det är nog en av de mest missförstådda sjukdomarna. Den sitter i CNS men vissa tror att den sitter i muskler och leder och annat, såg även en gång på Aftonbladet som kallade den för njur-sjukdom :/, säger ganska mycket om Aftonbladet ;)
Staffan - Nu fick du mig till att skratta högt! :)) Det låter mer som att det är miljön jag ligger till last när jag flyger hem skor från USA ;)
Du har dock en bra poäng där!! Viktigt att se helheten, det har varit debatt i media om dom här dyra ms-medicinerna men man har lyft fram alla samhällsvinsterna med dem och sett att det blir billigare att ge patienterna bra medicin.
Även jag håller med alla de andra. Jag vill snarare säga att du INTE ligger samhället till last eftersom du gör allt du kan för att INTE vara sjuk. Att jobba skift är bland det jobbigaste ;-) man kan göra och det sliter grymt mycket på kroppen. Hoppas dagens pass bli en höjdare!
Men herregud Daniel, sadar kan du ju inte tanka att du ska ha daligt samvete for att du far "dyr" medicin... Vi har ju faktiskt den formanen i Sverige och det ar ju helt suverant!
Dessutom ar du ju sjalv med och betalar for den genom skatter och liknande. OCH du jobbar dessutom fortfarande heltid. Sa sluta upp med de dar onodiga tankarna!!
Tråkigt att du känner att du måste föklara dig. Jag är en av dem som belastar samhället. Sjukskriven och inget jobb. Inget jag själv har valt. Ms och en depression är det väl ingen som vill ha.
SAMhälle. Vi ser tillsammans till att tillvaron blir dräglig för oss alla. Några betalar mer (för att de kan) andra betalar mindre. Vi vet aldrig vad som väntar oss och då är det suveränt med det skyddsnät vi har. I Indien (som jag just lämnat) betalar var och en sin egen vård, vilket gör vården otillgänglig för det stora flertalet.
Ingmarie - Skift sliter verkligen har även funderat på om för mycket nattarbete kan ha triggat fram min sjukdom, man tror ju att bla stressfaktorer kan ligga bakom. Nu blir det dock inte mycket natt. Kör bara morgon och kväll och skiftar varje vecka, inga helger heller.
Petra - Du har helt rätt Petra! Jag ska inte tänka sådär, tack för dom orden!!! :)
Linda - Då säger jag som alla andra säger till mig. Se inte som att du ligger till last! ;)
Visst behöver jag inte förklara mig men jag fick en känsla av att bloggen kanske ger en felaktig bild av mig.
Anneliten - Bra där!! SAMhälle!! Vi hjälps åt! :)
Det är verkligen tur att vi bor där vi bor, det här skyddsnätet är fantastiskt om man jämför mot många andra länder.
Det är generellt så i samhället att det är ett väldigt fokus på vad medicin kostar och det av två anledningar. 1. Pengarna hamnat i fickorna hos läkemedelsföretagen, vilket inte ses som positivt av många, trots att de är de enda med resurser och kompetens att ta fram nya mediciner idag. 2. Det är lätt att mäta vad mediciner kostar.
Vinsterna av en medicinering är mycket mycket svårare att mäta, inte lika enkelt som att titta på Apotekens försäljningsstatistik!
Hur mäter man ökning av livskvalité och vad det är värt? Hur mäter man utebliven sjukskrivning i en population där personerna kan jobba istället för att vara sjukskrivna trots medicinerna etc etc...
Brottas dagligen med de här frågorna i jobbet...
Det är intressant detta! Förstår att du har en del att jobba med där ;).
Här i Region Skåne har det varit debatt kring en dyrare och effektivare medicin än min (Tysabri), kostar nästan det dubbla mot min medicin. Nu verkar det dock som att alla som behöver får denna medicinen. En del har även börjat jobba igen efter behandling med denna :)
Jag har också tur som har en neurolog som inte sparar på krutet. Har märkt på andra håll att neurologer kan vara lite restriktiva med att skriva ut medicin och vill vänta tills sjukdomen blir värre. Studier visar dock att tidigt insatt medicin har bra effekt och det är jag glad för :)
Skicka en kommentar