16 maj 2010

16/5 Ännu ett tufft långpass

Jag hade någon typ av konstig plan när jag gav mig ut, ville öppna i den tävlingspuls jag tänker hålla på maran (150-155bpm) och se hur långt detta räckte. Ville också testa köra utan vätskebälte för att kroppen skulle få jobba lite utan påfyllning av kolhydrater.

Glad innan passet.

Det var rått, blåsigt och kallt som alltid när jag ska köra långpass men idag hade jag på mig min nya "paddeltröja" och under den körde jag en långärmad underställströja som gick ut över armarna. Det blev också långa tights samt vantar för så kallt var det.

Väl utrustad gav jag mig iväg och fick upp pulsen strax över 150bpm, hade dock stora problem med den goda söndagsmiddagen som grannen bjöd på innan. Den åkte jojo och vid 7km blev det till att sätta fingrarna i halsen. Körde vidare, hittade flytet igen och det kändes lätt och fint men vid 15km var det dags med fingrarna igen.

Nu lackade jag ur och la ner projektet då jag även fått en förbannad halsbränna. Drog ner pulsen till 140-145 bpm och bestämde mig för att bara ta det lugnt passet ut. Det blev ändå väldigt tufft för kvällen blev blåsigare och blåsigare så jag fick kämpa trots låg puls. Nu märktes också bristen av energipåfyllning och jag blev helt slut.

Tanken var att passet skulle blivit 32km men jag tog "korta" vägen hem så det slutade på 28km. Var jättetrött på allt vad löpning hette när jag kom hem och ville bara slänga in handduken. Det verkar vara omöjligt för mig att få till några trevliga långpass och jag började fundera på om jag bara skulle lägga ner det här med att springa långt?

Samtidigt var nog passet ganska lyckat trots allt, jag tror det här slitet gjorde nytta och blev nog lite härdad på kuppen. Jag lyckades också hålla 4:15-tempo upp till 15km med pulsen på 150-155bpm vilket bådar gott inför maran. Snittempot för hela passet blev 4:35 och något som också var bra var att det onda i mitt ben verkar vara borta. Paddeltröjan var också riktigt lyckad för att hålla den råa vinden borta idag, nu frös jag bara om händerna trots att jag hade vantar på. Nästan gång får jag nog ta fram vintervantarna igen!?

Detta passet gav mig mycket att tänka på, jag känner att jag tappar min träningsglädje med dessa långa passen. Jag får verkligen slita här ute i blåsten och kylan vilket snart tar knäcken på mig. Det har varit en lång vinter med tuff träning och nu hade jag hoppas på att få köra lite långpass i sol och värme. Hoppas detta kommer snart så jag hittar gnistan till långpassen igen, för så här vill jag inte att det ska kännas när jag tränar....bra som dåliga pass....

10 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Hoppas verkligen jag aldrig behöver stoppa fingrarna i halsen! (har typ spyfobi) :)

Men kan du inte köra långpassen lite lugnare då? Och lägga in en eller flera fartökninger ist? Speciellt då du inte har någon energi med dig..

och sen påverkar ju vätskebristen din prestation rätt rejält. Även om du kanske inte måste ha sportdryck med dig bör du ju ha vatten med dig när du är ute såpass länge.. vid en förlust på 1-2% försämras ju prestationsförmågan med upp till 20% och det är ju lite onödigt :)

Bra kämpat oavsett, för mig gick det också otroligt segt!

Staffan sa...

Usch, det där lät inget kul!! De där siffrorna som Andrea nämner stämmer inte och jag tror det kan vara bra att ibland köra som du gjorde, jag drack bara två muggar vatten på mina 30km igår.

Jag hittar inte heller riktigt lusten till långpasse, vill mest bara ha de överstökade, en av anledningarna till att jag sticker tidigt på morgonen. Har jag kört lite tuffare är jag sedan trött, grinig och allmänt otrevlig resten av dagen, vilket jag inte gillar riktigt.

En till långpanna i helgen bara, sedan är vi i mål med maraförberedelserna!!

Joel R sa...

Det är inte långt kvar nu Daniel, knappt tre veckor och nu har du snart betat av de tuffaste delarna av programmet.

Med tanke på att du valt tretimmarsprogrammet så är jag inte förvånad över att du är sliten och misströstar. Men du har ju svarat fantastiskt bra på träningen.

Efter SM så kanske det är dags att trappa ner lite i träningsmängd och satsa på milen/halvmaran istället?

Att stoppa fingrarna i halsen visar väl på din fantastiska vinnarskalle men jag har svårt att se poängen i det. Jag hade sänkt tempot eller lagt ner.

Petra sa...

Nej fy tusan, det lat inte kul att behova kora fingrarna i halsen! Onodig kommentar egentligen men nasta gang maste du se till att vanta lite langre mellan middagen och lopturen!! Lova det!!:)

Paddeltrojan ar iaf himla fin!

Daniel sa...

Andréa - Jag brukar köra med vätska men tänkte testa utan denna gången. Dessutom blev jag bara irriterad på bältet förra långpasset så jag tänkte det kunde vara skönt utan.
Jag måste nog helt enkelt köra med bälte om jag ska köra tufft.
Angående fingrarna i halsen så har jag aldrig några problem med det, bättre få det överstökat fort ;)

Staffan - Skönt att höra att jag inte är ensam ;). Det har varit en lång resa denna maraladdningen så det är nog inte så konstigt att man lackar ur lite nu på slutet. Det mesta har ändå varit bra men känner lite press nu att få till sista veckorna med tanke på hur mycket man lagt ner på detta.
Visst!!! Bara en långpanna till, ska se till att få en skön "avslutning" då. :)

Joel - Tack för peppen, du har så rätt i allt! Jag såg det som en utmaning att bara ta mig igenom detta programmet för jag visste det skulle bli tufft. Kan inte säga att jag fixat det fullt ut men jag har gjort mitt bästa och är ändå nöjd.
Efter SM blir det till att satsa på halvmara och millopp, tror det är mer min grej där jag har mycket mer att ge. Gillar också träningen för att bli snabb på dessa distanser, det måste ju vara roligt att träna! :)

Petra - Ska försöka låta det gå lite längre tid nästa gång ;). Dagen höll på att försvinna för mig så jag kunde inte väntat längre. Var hemma precis när det började bli mörkt.
Kul att du gillade tröjan, nu ska jag bara ha nya blåa modellen av Newtonskorna som matchar tröjan. En anledning till att köpa nya skor :))

Lisette sa...

Hojja, vilket mardrömspass. Det är aldrig kul med magstrul när man springer. Men om man ser det från den positiva sidan så kan ju passen bara bli bättre, och du har ju verkligen tränat på värsta förutsättningarna. Så nu vet du definitivt att du fixar ett lopp med kass kista.

Löpning & Livet sa...

@staffan: varför skulle inte de siffrorna jag skrev stämma? :)

Ok, sånt här är väl ingen exakt vetenskap så att nämna siffror var kanske inte nödvändigt (även om det är dessa jag har fått lära mig), men att vätskebrist är det som snabbast försämrar prestationsförmågan är nog de flesta kostvetare/nutritionister/fysiologer överens om.. :)

Daniel sa...

Lisette - Visst "härdar" dom är skitpassen. Springa med kass mage är väl en egenskap som kan vara bra att ta fram ibland? ;) Även den här ständiga kampen med vinden och det råa klimatet härdar vilket jag märkt på tävlingarna i vår. Jag brukar vara segast när det blåser hårt :) Man får ju ta fram det positiva ;)

Andréa - För min del så har jag inte koll på sådant här men man dör ju till sist om man inte får vatten så visst försämras prestationen ;). Rent spontant känns det som detta borde vara väldigt individuellt hur mycket vätskebrist man klarar?
Kollar man på Staffan kan läsa "T-1000 Cyberdyne Systems" i nacken på honom. Värsta roboten när det gäller löpning ;)

badgear sa...

Ja usch ja, tänk att man bara tyar med 28k... Nu är det slut, du får vara glad om du klarar maran under 8 timmar nu ;D

Du får ta det som en BJD, Bad Jogg Day.

När det gäller det här med vätska så förlorar nog de flesta runt 1 litern per mil när de springer på bra. Och en hel del av den vätskan kommer direkt från blodbanan - och påfyllningen till blodbanan har jag vagt för mig ligger kring 5-8 dl, max. Om man dricker rätt och njurar/binjurar jobbar bra (bl.a. genom ett finurligt system så ökas salthaten i blodet som gör att vätska från omgivande vävnader dras till blodbanan). Så i och för sig, ganska små vätskeförluster ur blodbanan kan försämra en hel del. Men jag tror det krävs mer än 1-2% för att sänka 20% i effekt.

Daniel sa...

Hehe!! Jag nu får jag har som mål att fixa maran innan dom drar linan. ;)

Tack för infon, jag har noll koll på sådant, borde nog läsa på lite ;)