11 sep. 2011

Veberödsrundan - en lyckad träningsrunda

Tänkte jag skulle berätta lite om hur det gick på loppet i helgen även om jag fortfarande håller lite paus från bloggen....

Jag sprang i lördags en halvmara som kallas för Veberödsrundan som jag mest såg som ett träningspass med service i form av vätskedepåer och tidtagning. Planen för loppet var "flyt" utan att bryta ner mig för att kunna fortsätta trycka på med kvalitetspass inför Lidingöloppet. Mitt mål på sub1:23 är ju redan fixat så det var skönt att kunna ställa sig på startlinjen helt utan press.

Starten gick och för att jag inte skulle trycka på för mycket höll jag ett ständigt öga på pulsen som inte fick gå över 160bpm. Jag ville hålla den någonstans mellan 155-160bpm som är min "marathonpuls" och en ansträngning jag kan ligga på under lång tid. Jag fick dock jobba med att lägga band på mig själv då min tävlingsskalle gärna tar över förnuftet!


Banan bjöd på lite backar vilket också var en av anledningarna till att jag ställde upp i just detta loppet. Kanske inte i stil med backarna på Lidingöloppet men det gav ändå lite extra krydda och jag fick tränat lite backteknik vilket var väldigt roligt. Känns verkligen som jag höjt mig en nivå i backarna och jag känner mig som en maskin både uppför och utför. Speciellt utför där det bara är att flyta på och samtidigt lyckas sänka pulsen så jag är laddad för nästa backe.


Träningspasset gick riktigt fint och jag kom i mål på 1:25:12 utan att förta mig alltför mycket. Snittpulsen blev 157bpm och max blev 165bpm vilket jag tillät under spurten. Detta ska jämföras med maxningen på Prinsens Minne där jag snittade 164bpm och maxade 172bpm, nu var det endast på upploppet som jag släppte upp pulsen där den ska vara på halvmaradistansen.

Dagens pulskurva

Ett annat fint besked var senaste tidens förstärkning av ryggen där jag fick ett bra kvitto. Nu körde jag iof inte på max men jag var inte alls så trött i ryggslutet som jag var efter Prinsens Minne och jag hade lättare för att hålla ett bra steg hela vägen. Sammanfattningsvis så blev loppet ett fint genrep inför Lidingöloppet och allt känns kanon! Jag har koll på läget!


Glädjande var också att min snabba vän Sara gjorde ett fint lopp som räckte till seger , stort grattis! Nu laddar vi för Lidingö!!!

11 kommentarer:

Andrej sa...

Fasiken vet om jag inte skall skaffa mig en riktig pulsklocka. Låter som ett effektivt sätt att kolla ansträngningsgraden på.

Sara sa...

Det gör vi!!!!!

Daniel sa...

Andrej - Pulsklocka är en riktigt bra investering. Man får bra koll på sin kropp och kan även se när något inte stämmer så som infektioner och förkylningar. Ska du satsa på en pulsklocka utan GPS så är Polar riktigt bra och har sköna pulsband.

Sara - JA!!! Nu laddar vi!!!

Ingmarie sa...

Tjusigt! LL kommer att gå som en dans!

mikael sa...

Grattis!

Hur tränar man för att bli bättre i utförsbackar?
Jag är väldigt mycket bättre uppför medan jag tappar mycket mark när det går utför. Det i sin tur ger en negativ psykologisk effekt

Erik sa...

1:25 "utan att förta mig för mycket". Grattis till den känslan. Jag är stum av beundran (som alltid). Jag gläder mig åt att du fick med ett inlägg till innan LL.
Har också börjat blogga nu. Du är en av inspirationskällorna!

Daniel sa...

Ingmarie - Jag är hoppfull men jag lär få jobba hårt för 2:15 ;)

Mikael - Bästa sättet att bli snabb utför är att springa mycket utför. Man blir bra på det man tränar ;). Själv springer jag mycket i skogen där det är kuperat och det blir man bra i backar av :)

Erik - Tack för värmande ord! Kändes riktigt fint att sätta den tiden utan att maxa :).
Kul att du börjat blogga! Har lagt till dig i min lista här till vänster så jag kan hålla koll på dig ;) Lycka till med bloggen!!!!

Kicki sa...

Du är grym.
Grattis till en bra tid och att du inte var helt slut efter är ju positivt till LL.

Hoppas att du snart är tillbaka här på bloggen permanent igen.

Kram.

Daniel sa...

Tack Kicki! Känns skönt att kunna sätta en sådan tid med "låg" puls. Kommer bli intressant när jag ska satsa på marathon nästa år :)

Jag är nog snart tillbaka på allvar igen. Känner bloggabstinensen smyga sig på så bloggpausen har nog haft önskad effekt :)

Kram!

plantin sa...

gott dagsverke!!! När du skriver att du lagt ner extra fokus på ryggträningen vad har du kört då?

Plantin

Daniel sa...

Jag har kört mina vanliga ryggövningar lite extra mycket så som plankor på Powerplate och en del maskiner som kommer åt ryggslutet. Fast den övningen som gjort mest nytta och gett resultat är nog ryggresningar i en sådan där ställning med en 15 kilos viktskiva som jag håller mot bröstet. Typ denna fast med vikt då ;)

http://www.youtube.com/watch?v=h2igCxce338

Jag kör den annars också men senaste tiden har den blivit mer "central" i mina styrkepass. Tycker egentligen den är ganska tråkig men den gör nog nytta ;)