6 mars 2012

Badrummet

Tänkte jag skulle gå från träningsblogg till byggblogg och bryta av med ett inlägg om vårt nya badrum som sysselsatt mig i höst och vinter. Det har varit mycket jobb trots att jag tagit hjälp med dom viktiga bitarna som plattsättning, murning och fuktspärr men nu är det äntligen klart!

Jag dirigerar min pappas grävskopa som vi kunde få in genom gaveln

Vårt projekt började egentligen för ca 5år sedan då vi gjorde en stor renovering på 1/3 av huset som bestod av ett garage med jordstampat golv. Jordgolvet byttes ut mot en betongplatta där vi samtidigt passade på att lägga in vattenburen golvvärme då det inte kostar mycket extra när man ändå ska gjuta nytt. På bottenplan blev det en stor tvättstuga, badrum och ett dressingroom/garderob som låg mitt emellan med ingång från båda hållen.

Min tanke när jag ritade detta var att det skulle vara lätt att klä sig efter man duschat plus att man hade nära att lägga in det nytvättade från tvättstugan utan att behöva konka runt med tvätt i hela huset. På ovanvåningen blev det också ett stort sovrum med en fransk balkong på gaveln.

Sovrummet
Tvättstuga med garderob längst in

Badrummet kom vi dock inte lika långt med då det kostar en del plus att jag fick min diagnos och det blev fokus på annat än att fixa med hus. Badrummet slutade här.......och efter mycket jobb i höst och vinter ser det ut så här....Det är speciellt med gamla hus och mycket av allt underarbete syns inte när det är klart. Huset ligger i en liten backe och vi fick gå ganska djup ner med grunden för att få den nya delen i samma nivå som resten av huset. Detta gjorde att badrummet delvis ligger under marknivå och att stora gråstenar från grunden sticker ut i rummet. Min plan för att fixa detta som var det största problemet var att mura på en "klack" som blev en naturlig del att kakla in badkar och toalettfixtur i. 

Här är början till klacken som man kan se längs väggarna
Fuktspärrat och klart för kakling!

Det var mycket fix och trix men killen som gjorde detta hade så bra koll på läget och på hur jag ville ha det. Själv hade jag fullt upp med att planera och få dit inbyggnadsfixturen till toaletten men det gick riktigt bra. Jag fick Geberit till att tillverka en specialdel då inte fixturen träffade avloppet rakt på. En gråsten i grunden var problemet här också. Men som jag skrivit här innan på bloggen så betyder ordet problem "före lösningen" och visst löste sig detta också.

Tack för denna "skitsaken" Geberit!!!
...och här är den på plats
fäst med kemankare och ordentliga pinnbultar långt in i väggen. En elefant kan sitta på denna!
Slutresultatet

Möbeln till handfaten gjorde jag i block av lättbetong och det blev lite som min "protest" mot dyra badrumsmöbler. Jag kan inte förstå att dom tar så hutlöst betalt för dessa sakerna och vägrade ge 20 000-30 000:- för en ordentlig möbel med dubbla handfat.

Första blocken på plats


Jag var tvungen att ha någon typ av skåp så det blev ett billigt alternativ där jag byggde in vertikala överskåp till kök från Ikea med högblanka luckor. Jag satte dom upp och ner istället vilket funkar kanon det med och det var fortfarande väldigt billigt i jämförelse mot andra alternativ! Handfaten och blandarna hade jag köpt på utförsäljning för halva priset då dom var utgående och spegeln är "närodlad" från en lokal glasmästare. Efter mycket slipande, målande och lite svordomar blev jag klar och det var helt klart värt allt jobb. Billigt blev det också!

Slutresultatet
Även rampen runt spegeln är i lättbetong

Det blev också en stor dusch....


...och ett stort badkar med som ett framtida barn kommer älska att plaska runt i, jag ser verkligen fram emot detta! :)
Den där klacken vi fick mura på blev också en trevlig plats att sätta ljus och annat mys på. Blandaren vet ni nog redan hur jag fick dit... ;)


Angående bilden på väggen så är det en skiva plexiglas på 180x80 där jag lät trycka på en bild vi tyckte var passande. Jag kan göra detta på mitt jobb vilket var smidigt men det var min frus idé och jag tyckte det blev riktigt trevligt!


trycket sitter på baksidan och den är fäst med distanser från väggen vilket ger ett skönt djup i bilden

Det är så skönt att allt är på plats efter mycket jobb och nu återstår det bara lite "piff" och annat. Nu kan man också gå in i vår garderob och klä sig efter man har duschat och det jag ritade upp för många år sedan är äntligen verklighet!

10 kommentarer:

Linda sa...

Otroligt fint badrum. Blir riktigt avis:).

Tobias sa...

Mycket imponerad av din handighet. Speciellt dina egna losningar! Sjalv har jag inte det "sjalvfortroende" som behovs. Jag antar det handlar om vana till stor del.

Dante9 sa...

Riktigt snyggt ! hoppas det blir mycket plaskande i framtiden :-)

/Daniel

Anonym sa...

Ooh, så fint!!!

Anna (Orka mera) sa...

Wow, du är ju värsta Ernst!!! Så himla fint. Djupt imponerad!

Sara sa...

Så fint det blev Daniel! Jag förstår att du är nöjd!
Vad härligtjag ska ha där när ni roar er i Kina ;)

Kicki sa...

WOW så fint det blev, kul att ha fixat egna lösningar och inte ha samma som alla andra.

Helt klart ses vi på Sydkustloppet.
Kram

Ingmarie sa...

Supertjusigt!

mikael sa...

Säg inte att du är kock också :-D

Händig och en jäkel i löparspåret.
Fantastiskt! Blev jättefint

Daniel sa...

Ohh vad kul att ni gillade det! :)