26 sep. 2012

Tränar för marathon

Min träningsmängd har nog avslöjat mig lite och några av er har undrat om jag tränar för marathon. Visst tränar jag för marathon och har gjort detta sedan början av augusti. Målet har varit fast inställt även om det har varit osäkert om det skulle krocka med resan till Kina. Nu ser det dock inte ut att krocka då vi inte hört något från Kina än så därför ska jag berätta vad laddar för.

Min vän Staffan har varit mig på spåret ett tag och i förra inlägget och trodde han sig ha listat ut mina höstplaner. Åtta varv runt en sjö i oktober är Växjö Marathon och visst har denna maran funnits med i planen....men det är plan B ifall Kina skulle vara riktigt snabba nu på slutet.

Plan A innefattar istället att köra ett block med tre tuffa veckor efter denna för att sedan trappa ner under två veckor där jag kör fart istället. Efter dom här två veckorna är vi inne i november och den 4:e november blir det marathon! Det här har egentligen inte varit någon hemlighet, jag har bara inte skrivit om det på ett tag. Ni som hängt med på bloggen vet nog att jag kvalat in till årets New York Marathon och när startskottet smäller ute på Staten Island kommer jag stå laddad med 4005 på bröstet.


Jag hade hellre sett att vi varit i Kina eller hade kommit hem från Kina vid denna tidpunkten men vi har haft detta som en liten "tröst" ifall det skulle dra ut på tiden. Resan är bokad sedan ett tag tillbaka och nu ser det med största sannolikhet ut som vi kommer dit. Vi kommer stanna 5 nätter och förhoppningsvis är vi bara hemma någon vecka innan vi flyger österut och hämtar hem vår efterlängtade son!

Efter det fina formbeskedet på halvmaran i lördags kommer jag naturligtvis gå för sub3 ännu en gång, det finns inget annat alternativ nu! Planen med halvmaran i lördags var just för att se om jag hade det i mig och det är jag säker på att jag har om jag kan få allt att stämma. Förutsättningarna borde vara bra på många sätt och jag känner till banan bra från sist.  I år startar jag också i första vågen av fyra med många snabba löpare vilket borde ge bra draghjälp och kicken att få vara med i den "riktiga" starten borde också göra sitt. Det är dessutom i den blåa vågen där jag får springa uppe på bron och bara två "klick" bakom världseliten vilket känns grymt coolt! Ställer jag mig på tå kanske jag kan se killarna där framme? :)


 Jag känner redan nu att det kittlar i magen och att bara ha lyckats kvala in och få starta där ser jag som en stor seger i sig för mig. När jag står där på startlinjen kommer det vara 5år efter min diagnos och det känns så bra att det fortfarande är JAG som bestämmer! Inte trodde jag detta efter 5år med den här läskiga sjukdomen men så är det och det glädjer mig något enormt! Nu blir det fortsatt laddning mot sub3!

Året var 2009 med 3:38, en karamell jag fortfarande suger på!
 

15 kommentarer:

Staffan sa...

Aha, New York visst jag ju om men jag trodde inte det var aktuellt med tanke på adoptionen. Häftigt även om jag förstår att du hellre bokat en flygbiljett österut!

Din fina halvmara visar att farten finns där. Om jag får tipsa lite skulle jag nu med ca 7 veckor kvar fokusera på att trimma in marafarten genom att springa mycket/nästan alla pass med inslag av marafart just för att trimma in känslan och löpekonomin. Jag gjorde så under sju veckor innan Stockholm och tyckte det fungerade bra. Någon av de två närmaste helgerna kan det också vara läge för det längsta/tuffaste långpasset.

Jag körde ett långpass på tre timmar för att testa att springa hela loppet "i tid" med ca 5-6 veckor kvar, det blev 37km med km 32-35 i marafart om jag minns rätt. Annars kan du köra lite kortare, t ex 30-32km med sista tio i marafart, jag lovat att det kommer att ta bra. Min två sista långpass sista månaden var båda omkring 20km, det ena var ett ganska tufft pass so gick 10sek/km snabbare än marafart, det andra en progressiv långintervall i ett långpass där jag sprang 6km marafart/5km tio sek snabbare än marafart/4km mellan halvmara och milfart, också ett bra pass!

Lite tips bara, jag kommer hålla tummarna stenhårt när det är dags och vara inte så lite avundssjuk, 2014 hoppas jag också stå på den där startlinjen!!!

anneliten sa...

Helt underbart ju! Jag startade i wave 1 orange förra året - då fick man inte stå på bron utan på en påfart. Det var det enda som var lite B med det loppet och jag är avundsjuk på dig nu. Efter starten 42 underbara kilometer. Men det vet du ju redan!

Anonym sa...

Yes! Låter so coolt! Måste dit någon dag. Klart du skall satsa på sub 3 igen

MVH Erpur

Daniel sa...

Staffan - Tack för värdefulla tips! Det kommer bli mycket marafart nu under sista träningen och upplägget jag har är nog inte helt olikt det du tipsar om och det är också lite annorlunda mot vad jag har tränat innan så det borde ta bra ;) Jag har oftast bara kört långpassen lugnt rakt igenom men nu blir det lite annorlunda, programmet kommer från jogg.se.
Denna helgen blir det inte långpass men sedan blir det långpass tre helger på rad och sedan börjar jag trappa ner. Dom tre långpassen ser ut så här, lämna gärna synpunkter så tar jag tacksamt mot dom :)

6/10 35km med tävlingsfart mellan 15-25km

13/10 32km med sista 7km i tävlingsfart

20/10 30km med tävlingsfart mellan 20-25km och mellan 25-30km överfart på 4:10-tempo eller snabbare.

Du hittar hela upplägget här, kolla vecka 8-10

http://www.jogg.se/Program/Program.aspx?id=13

Anneli - Den där påfarten till vänster ser inte så rolig ut, synd att du fick starta där. Jag startade faktiskt i blåa förra gången också fast då förstod jag inte riktigt att det fanns tre olika utan jag bara såg glad ut och sprang ut över den mäktiga bron med 42 härliga kilometer framför mig! Woohaa!!!

Daniel sa...

Erpur - Såklart blir det satsning på sub3 och såklart måste du dit någon gång. Det är verkligen värt allt som det innebär och ett minne för livet!

Anonym sa...

Problemet ær væl att man måste springa på 2.45 før att kvala in;-(

MVH Erpur

Daniel sa...

...eller 1:19 på halvmaran så det är bara att börja träna! ;)
Man har gjort det betydligt svårare nu att kvala så mitt tips är att boka via SpringTime och vara ute i god tid. Vi åkte med SpringTime 2009 och har bara gott att säga om resan förutom att dom tar extra betalt mot om man själv kvalar, man måste ju ta hela deras paket ;) Det blir nästan 40% billigare nu mot när vi var över 2009.

Johan sa...

Hade inte fattat att du ens slutade att träna inför NY. Jag förstod det som att det hela tiden var aktuellt om inte ni fick ett snabbt och glädjande besked från Kina. :-)

Daniel sa...

Har aldrig slutat träning inför NY sedan jag började träna på allvar inför det i början av augusti. NY har hela tiden varit aktuellt men jag har inte skrivit om det och jag tror att många läsare hade glömt bort det. Från början var det heller inte tänkt att gå för sub3 men nu får det bli en satsning eftersom det känns möjligt :)

Magnus sa...

Om du är sugen att köra tex 3x5k i marafart som vi gjorde i vintras så säg till. Jag kör gärna det nån tisdag...

Daniel sa...

Det står 2x4km på schemat på tisdag fast jag kommer nog köra 4x4km i marafart. Lite likt 3x5km! ;) Kan det vara något?

Johan sa...

Du lär ju ha fått så mycket energi nu, att du kommer att sväva fram under en sub3. :)
Grattis!

Staffan sa...

Jag har inga direkta synpunkter på det där förutom att jag tycker att vilan på de längre intervallerna är för väl tilltagen, upp till tre min vila ska man inte behöva om man kör 3x4km marafart, eventuellt kan man ju och i för sig köra 1km joggvila istället ca 45-60sek långsammare än intervallfarten.

Ulf Friberg är ju landslagstränare och jag är en glad motionär så rimligtvis vet han bättre men hans program har också fått en del kritik på forumet för att farten är lite för långsam i programmet (har sett det för halvmaraprogrammen), samt den vanliga kritiken att mängden löpning är väldigt stor, Alla är inte Mustafa Mohammed som springer på heltid. 7-12 mil/v är visserligen ett brett intervall men jag och flera andra snittade fem mil/v vid tiden för sub3-maran.

Jag sammanfattade mina långpass i den här inlägget, det sista långpasset innan Stockholm marathon 2/6 sprang jag visst 20/5, ett långsamt med kuperat 32km-långpass. De två långpassen innan var kortare men snabbare:

http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.se/2012/05/sammanfattning-av-langpassen-infor.html

Magnus sa...

Det låter bra Daniel! Men jag nöjer mig nog med 2-3 intervaller.
Staffan. Jag håller som vanligt med dig när det gäller vilan på intervallerna. Mån jag försöker omvärdera det lite eftersom väldigt månganprogram förespråkar ganska lång vila. Kan det vara så att när man bara tränar tre gånger/vecka vill man ha kort vila för att krama ur det mesta, medan man vill ha längre vila för att inte slita för mycket på kroppen om man springer mer än 10 mil i veckan???

Daniel sa...

Johan - Tack! Energin flödar!!! :)

Staffan - Stort tack för din kommentar! Ska läsa ditt inlägg om långpassen fast jag tror inte jag kommer göra så stora förändringar nu på slutet. Det här programmet verkar ha bra effekt på mig men jag kan hålla med om att mängden är lite tuff för oss dödliga ;)

Magnus - Låter som en intressant teori angående vilan! Kanske är det rätt att köra längre vila när man kör mycket mängd? Tror vi kommer ha start varje 22min på tisdag vilket borde bli ca 5min för mig om jag håller 4:15-tempo men jag tar nog joggvila med ett varv i parken...Ses på tisdag!