29 sep. 2010

29/9 Status och järnbrist?


Börjar bli riktigt sugen på att få styrketräna nu men tyvärr är jag fortfarande förkyld. Det är ingen jobbig förkylning utan bara näsan som rinner lite och halsen är bra. Återhämtningen från Lidingö verkar också gå bra, hade lite ont och var svullen över ena vristen efter en del feltramp men det ömma har nu försvunnit. Även vaderna som tog en del stryk börjar kännas smidiga igen. Första löpningen blir dock innebandy på söndag så benen får vila lite till, lite styrka hade jag dock gärna kört. Känns det bra imorgon blir det ett lättare pass med låg puls för att få lite genomblödning i kroppen, känns det inte bra får jag fortsätta bygga upp motiviationen istället för att bygga upp kroppen. Förkylningar är riktigt bra för motivationen!!! :)

Jag har senaste tiden funderat lite på vad som "saknas" i kroppen för det känns verkligen som att något felar. Skrev att jag var väldigt trött i augusti och det har blivit lite bättre men fortfarande är det något som inte stämmer. Löpningen känns lätt men jag har svårt att få ut allt i benen som fort blir trötta på loppen, det blir lite som att trampa vatten. Trots att jag tränat hårt hela sommaren för att bli snabbare på milen och halvmaran så presterar jag idag sämre tider på milen än vad jag gjorde i våras vilket förbryllar mig lite. Känner också att jag har mycket mer kapacitet än vad jag får ut ur kroppen vilket märktes tydligt under Trelleborgsloppet, samma sak på Lidingö där jag var väldigt fräsch och "pigg" när jag kom i mål. Jag kunde sprungit längre med energin jag hade i kroppen men benen ville inte pressa lika mycket som min "motor".

Har läst runt lite och funderar nu på om det inte kan vara så att jag har järnbrist? Symptomen som yrsel, trötthet och kognitiva problem stämmer bra in plus att jag dessutom märker tydligt att något inte stämmer i löpningen, järnbrist gör ju att man kan få problem med syresättningen vilket låter rimligt. Dessutom är det vanligt med järnbrist bland löpare då man tydligen slår sönder blodkropparna när man gång på gång smäller fötterna i backen. Vanligast verkar det dock vara hos kvinnor men det borde väl också kunna drabba män?

Jag är trött fast inte lika trött som i augusti och jag är yr och glömmer även ofta bort småsaker och det har blivit värre tycker jag. Alla dessa symptomen stämmer också in på min MS så därför har jag mest skakat av mig dom då det väcker en massa negativa tankar. Yrseln vet jag beror på gamla nervskador som sjukdomen orsakat men det kan ju också vara något annat? För att göra det ännu mer förvirrande över vad som är vad så har jag också en sköldkörtel som är lite koko. Jag medicinerar dagligen mot den men värdena kan hoppa lite och orsaka liknande symptom och för att spä på lite till så kan även mina bromsmediciner mot MS:en orsaka en massa mysko symptom. Livat värre!!! ;)

Jag har idag pratat med VC och fått en telefontid med en läkare på måndag så ska vi se om jag inte kan få komma in och ta lite prover. Det är bara så lätt att dom drar snabba slutsatser när jag har allt detta i bagaget men jag ska stå på mig och få detta utrett för något är det som spökar här....

Om någon orkat läsa hela inlägget så kommentera gärna med synpunkter och om ni vet något om järnbrist så berätta gärna. Tack på förhand!

16 kommentarer:

Mikael Björk sa...

Klart vi läser hela inlägget. Däremot vet jag ingenting om järnbrist. Önskar jag kunde hjälpa.

En helt annan sak - hur ställer du dig till Yddingeloppet?

Sara sa...

Det du reden skrivit täcker ungefär mina kunskaper om järnbrist, så där kan jag inte bidra med något nytt. Se bara till att vara på läkaren. Du känner ju din kroppp bäst och om du känner att något är fel så får läkaren ta och gå till botten med problemet!

Katarina M-I sa...

Det är väl inte osannolikt att det skulle kunna vara låga järnvärden, men som du själv skriver så förlorar du inget järn naturligt som vi kvinnor gör. Det där med att man trampar sönder erytrocyter och att man därmed skulle kunna få en brist känns inte helt vedertaget om man tittar rent vetenskapligt. Jag vet inte och har inte fördjupat mig i det.Hur är det med dina läkemedel, kan de orsaka anemi eller annan påverkan på blodbildningen?
Det som slår mig när du beskriver din trötthet är att du pressat dig själv hårt väldigt länge. Kanske är det dags att släppa lite och tänka höst/vinterträning? Två formtoppar per år är väl vad man brukar kunna pressa ur kroppen. Kanske är det dags att plocka fram almanackan och tänka formtoppar för 2011?
Jag vet inte jag, du är ju rätt komplex med det du har i bagaget;)

Bränn inte ljuset i båda ändar bara, du ska hålla många år och slå många pers även i framtiden!

Hoppas du kan få lite vettiga svar från din VC.

Karin sa...

Intressant. Det enda jag vet är att lågt järnvärde ger en stark trötthet.
Jag, som kvinna, ultralöpare och vegetarian blev dock hjälpt av dig som sa att ett symptom kan vara yrsel. Kanske borde även jag kolla upp detta?

Andrej sa...

Jag tänkte MS-symptom, men det var innan jag läste slutet. Sedan tänkte jag "överträning" - vilket stämmer in väldigt bra med symptomen. Första symptomet är just att prestera sämre. Järnbrist är jag inte inläst på. Hoppas du får en vettig läkare på VC - de finns.

Annika sa...

Läser allt men kan tyvärr inte bidra med något i kunskapsväg när det gäller järnbristen du skriver om. Hoppas du får en bra engagerad läkare som hjälper dig med hälsan!

Anna sa...

Järnbrist kan orsaka rejäl trötthet men får man bara i sig järn så brukar det lösa sig. Hoppas du får de svar du söker på VC.

Daniel sa...

Mikael - Yddingen går helgen efter Markusloppet så det blir nog inget. Känner jag mig pigg och vädret är vackert kanske jag efteranmäler mig och kör 6km som en snabbdistans eller något. Du sak springa har jag sett, jag kanske kommer och hejar om inte annat ;)

Sara - Visst är det så, jag känner min kropp väldigt väl och jag ska ligga på och försöka få en förklaring. Tyvärr har min gamla husläkare slutat som var jättebra, nu vet jag inte riktigt vem jag får...

Katarina - Din kommentar fick mig att läsa igenom bipacksedeln till min medicin ännu en gång och visst kan man få minskat antal röda och vita blodkroppar så den kan säkert påverka många saker. I stor sett allt från självmordstankar till galna kosjukan kan man få av dom här läskiga sakerna.

"Betaferon innehåller humant albumin och därför finns det en potentiell risk för överföring av virussjukdomar. Risken för överföring av Creutzfeld-Jacobs sjukdom (CJD) kan inte uteslutas"

Livat värre som sagt! ;) Ska också prata med min neruolog om detta när jag träffar honom nu i oktober. Det kan också vara att jag kört lite väl hårt sista tiden men jag tror ändå på att det kan vara något med mina värden....

Karin - Som vegetarian är det säkert bra att hålla koll på detta. Låter som du borde vara i riskzonen när du dessutom springer mycket. Kolla gärna denna länken.

http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=766240

Andrej - Har också funderat på överträning men det stämmer inte klockrent tycker jag. Möjligtvis kan jag vara lite sliten? Överträning ska bla göra att man sover dåligt och jag sover väääldigt gott ;)

Annika - Hoppas också jag får en intresserad läkare. Dom flesta brukar vara bra på min VC som tur är, dock är dom inte alltid så pålästa.

Anna - Är det järnbrist blir jag glad för som du säger går det att göra något åt. Inte kul om det är den här obotliga skiten jag har i mig, då är det bara att gilla läget ;)

Staffan sa...

Tur att du har kungen av låga Hb-värden som läsare, nämligen jag. Jag har ju haft min järnbrist som inget hittat orsaken till i nästan femton år nu.

Sättet du beskriver det på kan mycket väl vara en järnbrist, i så fall har du gått med den ett tag, Järn används ju i de röda blodkropparna för att binda och transportera syre ut till organen med vi har också järndepåer i form av S-ferritin, båda mäts rutinmässigt på vårdcentralen. Minns inte nu om Hb sjunker först och sedan depåerna eller om det är tvärtom.

Det som gör det lite vanskligt är att symptomen också är ganska lika överträning men kan också vara MS. Om det visar sig efter läkarbesöket att du har normala värdet så skulle jag dra ner ganska drastiskt på träningen under en period.

Behöver du järntabletter så rekommenderar jag inga svaga naturpreparat, istället Duroferon eller Erco-fer 100mg som ganska snabbt gör att depåerna fylls på och Hb-värdet ökar. Jag gick från 60 (!) till 144 på bara några veckor och kände mig helt dopad efter att ha gått med väldigt dåliga värden.

Rapportera gärna uppföljning på detta!!

Ingmarie sa...

Jag tror inte på järnbrist utan något av de andra orsakerna som du själv skriver om. Jag har haft rejäl järnbrist en gång i mitt liv och jag lovar, INGET hade kunnat få mig att springa LL då. Benen är konstant trötta och megatunga. En trottoarkant var som ett helt berg. Och pulsen blir skyhög.Tvärtemot Staffan körde jag helt med naturpreparat och det blev jättebra! har aldrig haft problem efter det. Järntillskott är br avid brist men om du har normalvärden och tillför för mycket kan det bli direkt skadligt. Inget att laborera med själv alltså. Kolla även blodtrycket. + sköldkörteln förstås.

Ingmarie sa...

jag igen. ;-) Helt klart behöver du en paus med . Du har kört hårt och tufft länge nu. Alt. träna lågintensivt och lätt ett tag.

John sa...

Jag har en idé... Nu har är ju sommaren ett minne blott och D-vitamindepåerna i kroppen är så gott som tömda. D-vitamin optimerar dessutom järnupptaget i kroppen så därför kan det mycket riktigt vara så att du har järnbrist. Själv har jag köpt kapslar med D-vitamin men jag tror att även jag tillför för lite järn. Testa spenat, den innehåller både järn och D-vitamin :).

Staffan sa...

Ingmarie har en bra poäng där! Om du ändå går till läkaren kolla sköldkörtelproverna också!

Daniel sa...

Staffan - Tack för din kommentar, kingen var det ja ;)
Jag ska givetvis rapportera hur det går. Kommer heller inte ta något tillskott eller annat innan jag vet vad felet är. Bra att ha dig som läsare här! :)

Ingmarie - Har man järnbrist märks det alltså väldigt tydligt? Finns det inget mellanläge typ?
Sköldkörteln kollar jag ca 2ggr om året och sist var värdena en aning förhöjda fast det brukar gå lite upp och ner och medicinen är svår att ställa in. Tror säkert läkaren vill ta prover nu igen eftersom jag har någon typ av problem. Kommer heller inte ta något tillskott utan läkares inrådan, sådant är jag försiktig med ;) Får ta ett beslut angående träningen när jag fått kolla allt, kan ju behövas en liten paus eller något.

John - Tack för tipset! D-vitamin tar jag redan som tillskott i ganska hög dos fast lite grönt så som spenat kanske inte skulle skada? Får se vad värdena visar, vill heller inte ändra något i min livsstil innan jag får kollat dom så jag inte "lurar" mig själv ;)

Ingmarie sa...

Jo det finns skillnader på hur "svår" järnbristen är men den varierar inte så från dag till dag. Värdena blir liksom inte plötsligt superbra och sen superdåliga. Och den där spurten på LL har jag svårt att tänka mig att du skulle klara med järnbrist!nej, jag tror på något annat...

Daniel sa...

Ok! Tack för all värdefull info Ingmarie!
Jag får rådgöra med läkaren på måndag, återkommer med en uppföljning!