26 okt. 2010

26/10 Misstankarna bekräftade

Idag ringde min läkare på VC upp angående provsvaren från gårdagen och visst var där något som inte stämde. Järnet var ok men jag hade låga folat värden vilket inte var bra men det var ju bra att någonting hittades så jag fick lite svar på varför jag mått konstigt senaste tiden. Hon frågade också lite om min kost och ifall jag är vegetarian eller något men det är jag ju inte. Det ska också utredas vidare varför jag har brist och på torsdag blir det provtagning för gluten då hon misstänkte att felet kunde ligga här.


Jag har nu fått utskrivet folsyra och ska ta detta under 3 månader för att få upp värdena och dom 2 första veckorna blir det lite extra dos för att snabba på det hela. Det känns bra och symptomen för brist på folsyra stämmer in på mina symptom tycker jag. Kanon att föra dagbok på bloggen då man kan gå tillbaka och se vad man skrivit. I augusti skrev jag detta och i september skrev jag detta för den som är intresserad. Jag har känt mig lite dum och trög i huvudet samt varit både trött och yr under en tid nu. Tror även detta kan pågått ett bra tag men jag har ignorerat det och trott det har varit min MS fast som min neurolog sa förra veckan så tror han inte det är MS då jag inte har några andra symptom eller bekräftade skov. Här är lite om vad Läkemedelsverket skriver om brist på folsyra:

"Brist på folsyra påverkar cellnybildningen och märks därför tidigast hos snabbväxande celler såsom röda och vita blodkroppar. Folsyrabrist kan precis som B12-brist leda till en speciell form av blodbrist, megaloblastisk anemi. Yrsel, minnesstörningar och onormal trötthet kan vara tecken på folsyrabrist."

Blir jag inte av med tröttheten efter tillskottet av folsyra ska vi öka min medicinering av sköldkörteln för att få bättre snurr på den då även dessa värdena var lite dåliga. Som jag skrivit här förr så har jag medicinerat för denna under många år så det är inget nytt att den strular, den brukar dock ge en annan typ av trötthet än den jag har nu.

Jag hoppas verkligen detta ska göra att jag kommer ur den här bubblan som jag varit i senaste tiden, det är inte roligt när man inte funkar fullt ut i vardagen. Det ska också bli intressant att se hur detta kommer att påverka löpningen och träningen då det efter sommaren känts lite som jag trampat vatten och inte lyckats få ut allt jag har i kroppen. Visst fick jag till en grym halvmara i New York men känslan är ändå att det finns mycket mer att hämta och det känns spännande!

Det är också riktigt skönt och lugnande att det inte verkar vara min MS som ställer till problem. Även om nu vidare utredning skulle visa att jag har problem med gluten så kan jag ta detta utan problem. Så länge det inte är MS eller värre saker så är det lugnt för min del. Kan ibland tycka att jag borde vara immun mot andra sjukdomar och hemskheter när jag drabbats av detta men den lyxen har jag tyvärr inte. Därför är det fortfarande viktigt att se om sitt hus och inte tro att allt är MS som spökar även om det ligger väldigt nära till hands.

10 kommentarer:

BoelMaria sa...

Skönt som sagt att få reda på vad som är fel när man på ett eller annat sätt själv känner att det det är något som inte stämmer. Hoppas folsyran ger snabba resultat!

Andrej sa...

Fasiken vad skönt att du fick en förklaring!

Andréa sa...

Vad skönt att få en förklaring!

Men frågade hon verkligen om du var vegetarina och att det isf skulle vara en anledning? Det är ju snarare så att man ofta får i sig MER som veg eftersom baljväxter tex är rika på folsyra..

anneliten sa...

Bra att det var något som hyfsat lätt går att åtgärda. Gluten - då borde du väl ha lite symptom från magen tycker jag.

Ingmarie sa...

Jag säger som Andréa, varför skulle vegisar få i sig mindre? Vilket TRAMS!Den där läkaren sjönk till nedersta trappsteget för mig...;-) kan MS medicinen ge Folsyrebrist? Du kanske äter för lite rotfrukter, grönsaker, bönor, frukt, gröna blad, kål och fullkornsprodukter?Har du glutenintollerans så kan å andra sidan tarmen ha blivit skadad vilket i sin tur kan ge folsyrebrist.(Som Anneli skriver så borde du märka av magen då)

Daniel sa...

BoelMaria - Tack! Det är en viss lättnad när man hittar felet, speciellt om det även går att göra något åt ;)

Andrej - Skönt är det verkligen, hoppas också att det kommer bli bra nu...

Andréa - Visst frågade hon det! Jag vet dock inte vad hon skulle dragit för slutsatser ifall jag varit vegetarian?

Anneli - Magen har jag ganska ofta problem med och läkaren frågade även om detta. Har inte trott att min strulande mage har haft med något direkt att göra och faktiskt ignorerat det trots att Sofie misstänkt att jag kunde ha problem med gluten. Hon bara nickar nu och säger "Vad var det jag sa!" fast jag vet ju inte om det är gluten än även om det känns som pusselbitarna kan falla på plats nu. Trodde heller inte att glutenintolerans kunde orsaka så mycket oreda i kroppen, då hade jag nog tagit det här med magen på större allvar...

Ingmarie - Som jag skrev till Andréa så vet jag inte vad hon tänkte dra för slutsatser ifall jag varit vegetarian fast det låter onekligen lite konstigt?! Jag gillar henne trots allt då hon verkar bry sig till skillnad från många andra läkare på VC :)
När det gäller magen så är jag ganska ofta ovän med den så det ska bli intressant och se om det kan vara gluten. Har inte tagit detta på allvar trots att Sofie påpekat det, hon brukar ha rätt! jag ska bara lära mig att lyssna lite bättre ;)

Karin sa...

Skönt att få det bekräftat och än skönare att det fanns bli-bra-piller! Bli bra snabbt!

Jenny sa...

Hoppas du blir bättre snabbt nu när du ska käka en massa folsyra!

Staffan sa...

"...lite dum och trög i huvudet..." fanken jag måste också gå och testa mig...eller så har jag fel jobb...

Skämt åsido, gott att få ett besked! Den där frågan om vegetarisk kost tycker jag också var skum, liksom flera varit inne på. Folsyra är ju en B-vitamin, antar att de också kollade B12? B12 är nämligen relaterat till järnupptag...EDIT just det ditt järnvärde var ju OK...

Det finns varianter av celiaki, googla t ex "tyst glutenintolerans". Jag har själv läst en del om det då jag tidigare haft mina funderingar, t ex kring min vikt. Man behöver tydligen inte ha så uttalade symptom även om man är glutenintolerant.

Har man även gjort en laktosbelastning för att kolla om du är laktosintolerant? Inte heller så ovanligt om man har magbesvär...många idéer, det svåra i sjukvården brukar vara att de släpper kontrollen när något hittats och åtgärdats. Hoppas du nu har en läkare som du kan ha kontinuerlig kontakt med, om du behöver det!

Daniel sa...

Karin - Tack! Hoppas att jag snart är tillbaka! :)

Jenny - Tack! :)

Staffan - Hehe...dum och trög i huvudet kan vi nog alla vara ibland ;)
Visst kollade dom även B12!
Tack för tipsen om gluten, ska läsa på om detta när jag har tid. Dom har inte kollat laktos men jag ska in och ta nya prover imorgon, vet dock inte exakt vilka prover det är?
När det gäller läkare så funkar det inte så bra då mina husläkare slutar på löpande band. Den som jag har kontakt med nu har jag bara pratat med på telefon men hon verkar bry sig och vill följa upp vilket känns bra. Får se om hon fortfarande jobbar där nästa vecka ;)